reload

Svijet

OMJER VOJNE MOĆI Kina ima najveću vojsku na svijetu, ali i velike slabosti

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posjetila je Tajvan i to je bilo dovoljno da eskalira tenzije između Amerike i Kine oko samoupravnog ostrva.

OMJER VOJNE MOĆI Kina ima najveću vojsku na svijetu, ali i velike slabosti
FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Peking od četvrtka u Tajvanskom moreuzu izvodi vojne vježbe sa bojevom municijom, dok je Tajpej odgovorio podizanjem aviona i raspoređivanjem raketnih sistema.

Trenutni spor podstiče tenzije u Južnom kineskom moru, regionu visokog rizika u kojem nekoliko ostrva osporava pretenzije Pekinga na njihov suverenitet (uključujući Brunej, Maleziju, Filipine, Tajvan i Vijetnam).

Pročitajte još

I Amerika i Kina imaju jako vojno prisutvo na ovoj užarenoj tački, a ovako izgleda odnos njihovih snaga kada se uporede.

SAD: Tajvan

SAD imaju nezvanično vojno prisustvo na Tajvanu, koje se povećalo u posljednje dvije godine od kako je Džo Bajden došao na vlast i postavio rivalstvo sa Kinom za svoj strateški i bezbjednosni prioritet.

Povećanje sa 20 na 39 pripadnika vojske prošle godine desilo se uz malo pompe, ali se poklopilo sa rijetkim javnim priznanjem predsjednice Cai Ingven u oktobru da američka vojska održava malo prisustvo na Tajvanu.

Aktivno angažovanje sada uključuje 29 marinaca, kao i dva pripadnika vojske, tri osoblja mornarice i pet iz vazduhoplovstva, prema Pentagonovom centru podataka.

Iako Sjedinjene Države nisu otkrile šta vojno osoblje tačno radi na Tajvanu, ono u najmanju ruku šalje snažan signal Kini da ostrvo ostaje prioritet Vašingtonu.

Vjeruje se da su američke trupe smještene na Tajvanu radi obuke, piše Glas Amerike.

Brojna američka vojna sredstva takođe se nalaze u regionu, uključujući supernosač USS Ronald Regan za rakete na nuklearni pogon klase Nimic.

SAD: Japan

SAD imaju najveće vojno prisustvo van zemlje u Japanu, sa preko 55.000 vojnika stacioniranih u istočnoazijskoj državi.

Snage Sjedinjenih Država Japan (USFJ), sa svojim elementima vojske, marinaca, mornarice i vazduhoplovstva, takođe zapošljavaju 45.000 radnika, kao i 8.000 civila zaposlenih u Ministarstvu odbrane i 25.000 japanskih radnika.

FOTO: RITCHIE B. TONGO/EPA
FOTO: RITCHIE B. TONGO/EPA

Američke snage su stacionirane u Japanu u skladu sa američko-japanskim Ugovorom o međusobnoj saradnji i bezbjednosti iz 1960.

SAD: Južna Кoreja

Sjedinjene Države imaju preko 25.000 vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji, što je ostatak od Korejskog rata iz 1950-ih koji je okončan primirjem između Južne i Sjeverne Кoreje.

Ove trupe, Američke snage Koreja (USFК), predstavljaju treće najveće vojno prisustvo Amerike van njenih granica, poslije Japana i Njemačke.

U zemlji je prisutno 17.190 američkih vojnika, 7.941 vazduhoplovac, 337 mornara, 257 marinac. Obalska straža upravlja sa oko 90 borbenih aviona, 40 jurišnih helikoptera, 50 tenkova i 60 bacača raketa Patriot, prema Rojtersu.

Kina: Južno kinesko more

Peking je u procesu modernizacije svoje vojske i proširenja prisustva u Južnom kineskom moru, pošto je u posljednjih godinu dana u potpunosti militarizovao najmanje tri od nekoliko vještački izgrađenih ostrva u regionu.

U procesu modernizacije svoje vojske, što je cilj koji Peking želi da postigne do 2035. godine, Kina je posljednjih godina značajno proširila svoj vojni budžet, finansirajući razvoj i unapređenje mornarice i rast arsenala.

Sa više od dva miliona aktivnog osoblja, uključujući preko 915.000 aktivnih vojnika prema najnovijem izvještaju Pentagona o vojnoj moći Kine — Kina trenutno ima najveću borbenu snagu na svijetu.

Kineska vojska je svojim arsenalima u posljednjih nekoliko godina dodala visokotehnološko oružje, uključujući interkontinentalnu balističku raketu DF-41 otkrivenu na vojnoj paradi povodom Dana državnosti 2019. Ove godine se pričalo da Peking uspješno testira hipersonično oružje.

Zemlja takođe ima najveću mornaricu na svijetu – ali ne i najmoćniju. Kineski vojni brodovi, iako brojniji od američkih, mnogo su manji.

SAD se mogu osloniti na 11 nosača aviona naspram tri kineska, a zemlja takođe broji više podmornica, krstarica i razarača na nuklearni pogon nego Kina, piše Blic.