Svijet

Poruka iz Kine: Veći incident može se dogoditi samo na inicijativu Amerike

Potencijalni veći incident u Južnokineskom moru, koji su pomenule američke vlasti, može da se dogodi isključivo na inicijativu SAD, izjavio je kineski vojni stručnjak Song DŽongping.

Poruka iz Kine: Veći incident može se dogoditi samo na inicijativu Amerike
FOTO: TWITTER/BNONEWS/SCREENSHOT

On je rekao da je takozvani veliki incident “upravo sukob koji prave SAD”.

– Dok (zamjenik američkog ministra odbrane za indo-pacifička pitanja El)/ Ratner tvrdi da je veliki incident ili nesreća koju će u regionu izazvati Kina pitanje vremena, to upravo pokazuje da su SAD te koje bi mogle da prije ili kasnije pošalju udarne talase u Južnokineskom moru – istakao je Song.

List “Global tajms” prenio je komentare Songa, koji je podsjetio da američki političari s vremena na vrijeme iznose alarmantne izjave koje samo pogoršavaju tenzije.

Pročitajte još

Song je napomenuo da je pred predsjedničke izbore u SAD 2020. godine tadašnji predsjednik Donald Tramp saopštio da bi njegova administracija mogla da rizikuje i izvrši napade dronovima na ostrva u Južnokineskom moru koja kontroliše Peking, prenio je TASS.

– To su bile opasne provokacije. Ukoliko SAD zaista to učine, neizbježan je sukob Kine i Amerike u Južnokineskom moru i dalje – upozorio je Song.

Ratner je u utorak, 26. jula, izjavio da postoji mogućnost da Narodnooslobodilačka vojska Kine izazove “veliki incident ili nesreću u regionu”.

Prema njegovim riječima, u posljednjih pet godina naglo je porastao broj opasnih presretanja zapadnih borbenih aviona i brodova koja vrši kineska vojska. 

Prihvati notifikacije