back button
reload

Društvo

"OPASNOST KOJA NE SPAVA" DBA upozorava roditelje da obrate pažnju na društvenu mrežu Omegle

Centar za bezbjednost, istrage i odbranu DBA iz Srbije upozorila je na društvenu mrežu "Omegle" koja u posljednje vrijeme postaje sve više popularna, a koja krije brojne opasnosti.

"OPASNOST KOJA NE SPAVA" DBA upozorava roditelje da obrate pažnju na društvenu mrežu Omegle
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U DBA pojašnjavaju da je riječ o veoma opasnoj društvenoj mreži koja korisnicima pruža mogućnost video konverzacije sa potpunim stranicima.

– Čak i sama društvena mreža Omegle reklamira se uz slogan „Talk to strangers!“ (Razgovaraj sa strancima), a objašnjenje im je da na internetu ima veoma kul ljudi. Ima, naravno, ali ima i dosta predatora koji su veoma opasni – ističu u DBA.

Pojašnjavaju da je Omegle počeo sa radom 2009 godine i od tada nudi mogućnost komunikacije sa totalnim strancima. Mladi često koriste ovu društvenu mrežu kako bi upoznali nekog novog, a ne shvataju da taj neko može da bude pedofil, silovatelj ili kidnaper.

– Prije nekoliko godina u Americi se dogodilo kidnapovanj,e a zatim i slovanje dvije djevojčice od trinaest godina, svog mučitelja upoznale su upravo preko Omegle mreže. U Franskoj i Belgiji zebilježeno je nekoliko slučajeva pedofilije koji su povezani sa korišćenjem pomenute društvene mreže – upozoravaju u ovom Centru.

Dodaju da korona definitivno na svim poljima uzima svoj danak, pa je tako dosta mladih svoju razonodu i socijalni dio života pronašlo u virtuelnom svijetu.

– I kod nas se povećao broj korisnika Omegle, a najviše ih ima među mladima starosti između 13 i 18 godina. U Austriji je bilo nekoliko slučajeva ucjene i iznude, što je takođe česta pojava na Omegle. Većina njih vjeruje da su ove konverzacije tajnog karaktera, jer Omegle ne zahtijeva registraciju niti logovanje, ali svaka konverzacija se čuva na njihovom serveru 120 dana, dok jedna od strana u konverzaciji, a po završetku iste, dobija link koji može da podijeli na bilo kojoj društvenoj mreži, samim tim svi su u mogućnosti da vide vašu konverzaciju – navodi se u saopštenju iz DBA.

Pročitajte još

Centar za bezbjednost, istrage i odbranu DBA apeluje na roditelje da obrate pažnju na to da li njihova djeca koriste ovu društvenu mrežu i ako je koriste da im objasne opasnosti koje vrebaju na toj mreži.

Prije svega prisutnost predatora koji mogu da budu fini i da se ponašaju veoma normalno, a iza te maske kriju se pedofili, kidnaperi, silovatelji.

– Oni su spremni da čatuju duži vremenski period kako bi druga strana stekla povjerenje i razmijenila sa njima informacije gdje i sa kim živi, a onda kreće prava agonija. Neko će reći „Pa ja neću da otkrivam informacije“, ali imajte na umu dvije stvari, prva, konverzacija preko Omegle drugoj strani „daje na tacni“ Vašu IP adresu, a ona otkriva mnogo toga, prije svega vašu preciznu lokaciju, drugo, dovoljno je da druga strana tokom konverzacije napravi Print Skrin gdje se vidi vaš lik a nakon toga sliku uploaduje na facebook koji ima opciju prepoznavanja lica ukoliko imate profil. Prevencija je jedini put koji vodi ka uspjehu. Kontrolišite vašu djecu i provjeravajte kako provode vrijeme u digitalnom svijetu – poručuju iz Centra.