reload

Gradovi

Opštinama za projekte 27,8 miliona KM: Najviše Laktašima, Doboju i Istočnom Novom Sarajevu

Ministarstvo finansija RS je na osnovu raspisanog javnog poziva za finansiranje i sufinansiranje projekata sa budžetske stavke Javne investicije za opštine i gradove Republike Srpske u ovoj godini, odobrilo kandidovane projekte vrijednosti 27,8 miliona KM.

Opštinama za projekte 27,8 miliona KM: Najviše Laktašima, Doboju i Istočnom Novom Sarajevu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovim sredstvima planirano je prvenstveno finansiranje ili sufinansiranje projekata vodovodne i kanalizacione i putne infrastrukture, te projekti izgradnja školskih objekata i administrativnih zgrada.

Između ostalog, odobreni su projekti: izgradnja sportske dvorane u naselju Lauš u Banjaluci, asfaltiranje puta prema naselju Klečak u opštini Berkovići i izgradnja vodovodnog sistema na lokaciji Žegulja u toj opštini, rekonstrukcija mosta u naselju Dobrun u Višegradu, izgradnja zgrade za mlade bračne parove u opštini Gacko, izgradnja i rekonstrukcija putne infrastrukture u opštinama Vukosavlje, Derventa, Istočni Mostar-Nevesinje, Sokolac, Srbac i Foča, te spajanje puta Urije-Rašće Brdo u opštini Kotor Varoš.

Pročitajte još

Takođe, među projektima koji će biti finansirani iz javnih investicija su: projekti vodovodne infrastrukture u Kneževu, Sokocu, Palama, Nevesinju, Berkovićima, a planirana su i sredstva za nabavku medicinske opreme u Domu zdravlja Kotor Varoš, za adaptaciju za potrebe predškolske ustanove u opštini Donji Žabar. Najviše novca odobreno je za sufinansiranje završetka radova na izgradnji Narodnog pozorišta u opštini Istočno Novo Sarajevo, za izgradnju sportske dvorane u Doboju i proširenje osnovne škole u laktašima, po milion maraka.

– Prilikom raspisivanja javnog poziva bilo je planirano da za projekte finansiranja i sufinansiranja jedinica lokalne samouprave bude namijenjeno 20 miliona KM, ali je pristigao veliki broj projekata iz svih gradova i opština, nakon čega se vrši analiza kandidovanih projekata, te je odlučeno da se proširi obuhvat kako bi se projekti mogli realizovati na dobrobit građana- poručeno je iz ovog ministarstva.

Spisak projekata koje je do sada sukcesivnim odabirom odobrila Vlada Republike Srpske nalazi se na zvaničnom sajtu.

Odlukom o izmjeni odluke, projekti čije finansiranje je odobreno iz sredstava namijenjenih u Budžetu Republike Srpske za javne investicije u 2021. godini ukupno iznose 104, 1 milion maraka.