back button
reload

Svijet

Potvrda stigla i iz SZO: Vakcina AstraZeneka NE IZAZIVA KRVNE UGRUŠKE

Panel za bezbjednost Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) saopštio je danas da podaci o imunizaciji protiv korona virusa vakcinom AstraZeneke ne ukazuju na bilo kakavo sveobuhvatno povećanje u stvaranju krvnih ugušaka, ali da će nastaviti da prati njene efekte.

Potvrda stigla i iz SZO: Vakcina AstraZeneka NE IZAZIVA KRVNE UGRUŠKE
FOTO: ALESSANDRO DI MARCO/EPA

Vakcina AtraZeneke i dalje ima pozitivan profil kada je riječ o dobiti i riziku, sa ogromnim potencijalom da spriječi zarazu i smanji broj smrtnih slučajeva širom svijeta – smatra panel SZO, prenosi Rojters.

Saopštenje je izdato nakon zasedanja nezavisnih eksperata tog savjetodavnog odbora održanog u utorak i četvrtak, piše Blic.

EMA prelomila juče

Vakcina kompanije AstraZeneka je bezbjedna i efikasna i nije povezana sa povećanim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka, saopštila je danas Evropska agencija za lijekove (EMA) nakon današnjeg vanrednog sastanka.

Šefica EMA Emer Kuk rekla je da koristi vakcine AstraZeneka nadmašuju rizike koje zaražavanje može donijeti.

– Donijeli smo zaključak. Ovo je sigurno i djelotvorno cjepivo. Nije povezano sa krvnim ugrušcima. Preporučujemo da se jasnije ističu moguće nuspojave, a pokrenućemo i dodatne istrage o ovim rijetkim slučajevima – rekla je Kuk.