reload

Gradovi

Prvi put u epidimiji: U dobojskoj Bolnici od omikron soja korone liječili i jednomjesečne bebe

U kovid odjeljenjima dobojske Bolnice “Sveti apostol Luka” posljednjih dana je, u odnosu na kraj decembra lani, udvostručen je broj pacijenata.

Prvi put u epidimiji: U dobojskoj Bolnici od omikron soja korone liječili i jednomjesečne bebe
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno su hospitalizovana 103 kovid pacijenata, a 31. decembra 2021. bilo ih je 49.

– Porast broja pacijenata je primjetan od početka januara, zbog pojave omikron soja, koji je mutirani i zarazniji, te je našao način da zaobiđe i prirodni i vakcinalni imunitet. Tome treba dodati i nepoštovanje epidemijskih mjera – kažu za Srpskainfo u dobojskoj Bolnici i dodaju da se radi o srednje teškim i teškim kliničkim oblicima bolesti.

Pročitajte još

– Među hospitalizovanim pacijentima u dobojskoj Bolnici uglavnom se nalaze pacijenti starije životne dobi i sa komorbiditetima, kao što su pacijenti na programu hronične hemodijalize, onkološki, pacijenti oboljeli od dijabetesa i drugih teških bolesti. Pojavom omikron soja, prvi put smo liječili i jednomjesečne bebe. Među pacijentima preovladavaju nevakcinisane osobe, koje su u većem riziku od težih formi bolesti, komplikacija i neizvjesnog ishoda liječenja. Kod vakcinisanih osoba tok bolesti je predvidiv, kraći je boravak u bolnici i brži oporavak – naglašavaju u dobojskoj Bolnici, uz napomenu da je, trenutno, nešto manji broj kritično oboljelih, odnosno pacijenata koji zahtijevaju liječenje u jedinicama intenzivne njege.

– U odnosu na ranije talase, za ovaj kratki vremenski period primjećujemo da se pojedini pacijenti brže oporavljaju, ali i da se hospitalizuju pacijenti koji boluju od teških bolesti, a sada su zaraženi i novim korona virusom. Kod takvih pacijenata virus lako pronalazi način da ih zarazi. Omikron soj korona virusa ne smije da nas zavarava time što kod većina pacijenata izaziva tegobe na gornjim respiratornim putevima i što se kod nekih pacijenata bolest tu i završava. Delta soj korona virusa jeste smrtonosniji virus, za razliku od omikron soja koji kraće cirkuliše u populaciji – ističu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Dodaju da, uopšteno govoreći, povećan broj zaraženih ljudi u populaciji neminovno dovodi i do povećanog zaražavanja i obolijevanja ranjivih grupa stanovništva, a samim tim i do povećanog broja hospitalizovanih  i opterećenja bolničkog sektora.

– Jedini način da pobijedimo kovid 19, jeste masovna vakcinacija stanovništva kao što se to, više puta do sada, pokazalo u prošlosti – poručuju iz ove bolnice.