reload

Hronika

Razbijene dvije kriminalne grupe, UHAPŠEN I SUDIJA: U akciji „Ira“ iza rešetaka završilo 18 dilera i oduzeta veća količina novca

U akciji „Ira“ u srijedu je uhapšeno 18 osoba zbog sumnje da su bili članovi kriminalnih grupa, te je od njih oduzeta veća količina novca.

Razbijene dvije kriminalne grupe, UHAPŠEN I SUDIJA: U akciji „Ira“ iza rešetaka završilo 18 dilera i oduzeta veća količina novca
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Sjedište SIPA

 Akciju su izveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u saradnji sa MUP Republike Srpske.

Pretresi su krenuli u srijedu u ranim jutarnjim časovima, a pretreseno je ukupno 28 lokacija na području Banjaluke, Bijeljine, Brčko distrikta, Zvornika, Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Pala.

U SIPA su rekli da su prilikom pretresa oduzeli više od 20.000 KM, oko 19.000 evra, 5.000 švajcarski franaka, veći broj mobilnih telefona, sistemi za video nadzor i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Iz SIPA nije saopšteno više detalja o ovoj akciji, kao ni  o tome da li su oduzeli drogu.

Kako Srpskainfo saznaje, u sklopu ove akcije razbijene su dvije kriminalne grupe.

– Na čelu jedne grupe bio je Željko Radovanović zvani Krečo, dok je drugu grupu predvodio Mile Rosić. Radilo se o dobro organizovanim kriminalnim grupama, a koje su sarađavile i sa drugim kriminalcima u BiH – pojasnio je naš sagovornik.

On dodaje da je tokom istrage utvrđeno i da su oni pripadali i kriminalnim grupama, koje su nedavno razbijene u akcijama Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

– Do hapšenja osumnjčenih došlo je dekodiranjem aplikacije „Skaj“, gdje su inspektori pronašli brojne dokaze koji ovu grupu povezuju sa krivičnim djelima koje su činili. Među uhapšenim je i sudija Osnovnog suda Republike Srpske Jovan Savić – kaže izvor iz istrage.

Prema njegovim riječima, jedno najzvučnijih imena ove akcije Mile Rosić, ali i on nije juče uhapšen.

– Na samom početku akcije, inspektori su znali da se Rosić već duže vremena ne nalazi u BiH, ali je ipak akcija izvedena kako bi se pohapsili članovi njegove kriminalne grupe – pojasnio je naš sagovornik.

Sudija Savić se tereti za odavanje tajne, a sumnja se da je sarađivao upravo sa Rosićem.

Rosiću se već godinama sudi za ubistvo Siniše Glamočanina u Bijeljini. Ubistvo se dogodilo 20. jula 2016. godine u blizini Rosićeve kuće u Bijeljini. Glamočanin je pogođen sa više hitaca iz pištolja, a tokom suđenja odbrana je tvrdila da se radilo o nužnoj odbrani.

Okružni sud u Bijeljini je izrekao prvostepenu presudu po kojoj je Rosić osuđen na 11 godina zatvora.

Vrhovni sud Republike Srpske je, ubrzo, ukinuo ovu presudu i naložio ponovni postupak. Nakon ponovljenog suđenja, Rosić je osuđen na šest godina zatvora. Međutim, u aprilu prošle godine Vrhovni sud Republike Srpske je ukinuo i ovu presudu.

Pročitajte još

Sumnja se da je upravo zbog ovog predmeta „pao“  Savić. Navodno je koristio svoj položaj i uticaj i dojavljivao informacije iz predmeta optuženom za ubistvo.

Njegovo ime u jasnosti se pojavilo i nakon presude za ubistvo maloljetnika (13) u školskom dvorištu u Bijeljini.

On je tada ubicu (17) osudio samo na vaspitno-popravnu mjeru u trajanju od šest mjeseci do četri godine. To je izazvalo revolt porodice ubijenog dječaka.

Željko Radovanović Krečo je godinama poznat policiji zbog trgovine narkoticima i hapšen je do sada više puta.

Prema nezvaničnim informacijama bio je veoma blisko povezan i sa opasnim kriminalcima u Srbiji. Prvenstveno se dovodio u vezu sa grupom na čijem čelu je bio Luka Bojović.

On i Mile Rosić su zajedno bili uhapšeni i 2012. godine u akciji „Titan“. Tada je policija prikupila informacije da je Krečo iz zatvora rukovodio velikom kriminalnom grupom.

On je još 2008. godine u Srbiji osuđen na 13 godin zatvora zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupa koja je prodavala drogu.

Počinili brojna krivična djela

U SIPA su rekli da su u srijedu obavljali pretresi zbog sumnje da su uhapšeni počinili krivična djela organizovani kriminal, neovlašten promet opojnim drogama, kao i neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene. – Potred toga, sumnjiče se i za krivična djela pranje novca, neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, primanje mita u obavljanju privredne djelatnosti, davanje mita u obavljanju privredne djelatnosti, odavanje službene tajne i tjelesna povreda – istakli su u SIPA. Pretresi su obavljeni po nalozima Suda i Tužilaštva BiH.