back button
reload

Politika

"SRPSKA I POLA FBiH ŽELI DA VISOKI PREDSTAVNIK ODE" Dodik se obratio Savjetu bezbjednosti UN

Dejtonski sporazum je jedan od najvažnijih dokumenata međunarodnog prava nakon Drugog svjetskog rata - rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN.

"SRPSKA I POLA FBiH ŽELI DA VISOKI PREDSTAVNIK ODE" Dodik se obratio Savjetu bezbjednosti UN
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

Dejtonski sporazum se ne tumači, on se primjenjuje – dodao je Dodik.

Istakao je da je BiH složena zajednica koja se kroz Dejton oslanjala na ono što se primjenjivalo i u SAD.

Pročitajte još

– Visoki predstavnici su promijenili Dejtonski sporazum, mijenjajući duh Dejtona. Pedi Ešdaun, je kršio sve moguće sporazume, a to je priznao i u svojoj knjizi. I svi su promovisali takvu politiku, sve do Incka – poručio je Dodik, prenosi RTRS.

Ponovio je da nigdje ne piše da postoji Savjet za implementaciju mira.

– Taj savjet je, navodno, dao visokom predstavniku da sam donosi i nameće zakone – istakao je Dodik i dodao da nijedan međunarodni nivo nije uveo viskog predstavnika već da ga je uveo Aneks 10.

Dodik je poručio je da je mir ključna riječ svoj ovog vremena koji je uspostavljen Dejtonskom sporazumom.

Pročitajte još

– Ustav BiH kaže da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nigdje ne piše da BiH ima imovinu, tako da Incko ne može da sprečava investicije – kaže Dodik.

Rekao je da i Srbija hoće da ode visoki predstavnik.

–  Hrvatska isto, Republika Srpska želi da nestane, pola Federacije BiH želi da on ode. A, on i dalje manipuliše i iznosi neistine. Zloupotrebljava govornicu i kad govori, predstavlja samo jedan bošnjački narod – poručio je Dodik.