Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

APSURD Kojić: Haški tribunal prikrivao ratnu dokumentaciju VRS

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Haški tribunal prikrivao je ratnu dokumentaciju Vojske Republike Srpske (VRS) jer nije omogućio njeno korištenje odbranama prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića i nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba VRS generala Ratka Mladića, rekao je Srni direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

– U toj dokumentaciji moglo je biti materijalnih dokaza koji bi znatno uticali na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, a kasnije i na drugostepenu presudu Radovanu Karadžiću – izjavio je Kojić.

On kaže da se to najbolje potvrđuje u predmetu protiv generala Mladića, jer su prije godinu dana u Hagu dali pristup nekim dokumentima, koja uopšte više nisu bila potrebna, jer je prvostepeni postupak davno bio završen.

– Potpuno je apsurdno i nedopustivo da neko vlada ratnom dokumentacijom i ne učini je dostupnom odbranama optuženih u Haškom tribunalu, kao i ono što je verifikovano presudama – istakao je Kojić.

Kojić je podsjetio da je Republika Srpska ne samo ustupala dokumentaciju Haškom tribunalu, nego su čak i pripadnici SFOR nasilno ulazili u privatne posjede i kuće, oduzimali dokumentaciju bez bilo kakvih zapisnika od zvaničnih institucija.

On je rekao da je Haški tribunal ranije obavijestio Republiku Srpsku da ratna arhiva VRS ostaje u Hagu do kraja rada Mehanizma za međunarodne sudove.

– Vlasti Republike Srpske, u skladu sa zaključcima Vlade i Narodne skupštine, insistiraju da sve ono što je predato ili nasilno oduzeto od institucija Srpske i pojedinaca treba da bude vraćeno Republici. Zakonima je predviđeno da je vlasnik arhive onaj kod koga je nastala – istakao je Kojić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO