Politika

"Ni blizu 50.000" Arhiv javnih skupova procijenio broj okupljenih na mitingu u Banjaluci

Arhiv javnih skupova je veb stranica koja se bavi analizom javnih okupljnja u Srbiji, ali i u svijetu.

"Ni blizu 50.000" Arhiv javnih skupova procijenio broj okupljenih na mitingu u Banjaluci
FOTO: ARHIV JAVNIH SKUPOVA/SCREENSHOT

Prema njihovoj procjeni broja okupljenih na jučerašnjem mitingu u Banjaluci, koji se desio u organizaciji SNSD, a povodom najavljenog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici nije bilo ni blizu 50.000, piše N1.

MUP RS sinoć je izašao sa brojkom od 50.000 okupljenih, a potom je Arhiv javnih skupova analizirao upravo njihove fotografije na zvaničnim stranicama.

Na svaku vidljivu glavu na fotografiji sistem kojim se stranica služi postavi kružić. Ni osam hiljada kružića se nije ukazalo.

Pročitajte još

– Na fotografiji u prilogu vidljivo je blizu 7.700 ljudi, koliko je izbrojano i označeno kružićima. Kada se tome dodaju oni koji se na ovoj fotografiji ne vide od drveća, ili se nalaze van rubova kadra a vidljivi su na drugim fotografijama, broj okupljenih može se zaokružiti na blizu 9.000. Procjena koju je objavio MUP veća je od toga oko pet i po puta, što znači da nadležni predstavnici ove institucije pri dolaženju do te brojke nisu koristili čak ni svoje vlastite fotografije – navodi se u analizi.

Apelovali su na nadležne institucije i organizatore javnih skupova da se odgovorno odnose prema informacijama koje su od javnog interesa – poručujući – u vrijeme masovne upotrebe dronova istinu je nemoguće sakriti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu