Svijet

Asanžov otac: Džulijan bi mogao umrijeti u zatvoru nakon devet godina gonjenja

Osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž mogao bi da umre u zatvoru nakon devet godina krivičnog gonjenja zbog razotkrivanja ratnih zločina SAD, izjavio je njegov otac Džon Šipton.

Asanžov otac: Džulijan bi mogao umrijeti u zatvoru nakon devet godina gonjenja
FOTO: RAS SRBIJA

On je novinarima u Ženevi rekao da je prije dva dana posjetio Asanža u britanskom zatovru i da se morao suočiti sa gorkom istinom da bi njegov sin mogao umrijeti u zatvoru.

To nije gorko razočarenje oca, to je jednostavno činjenica. Džulijan bi mogao umrijeti zbog razotkrivanja ratnih zločina. To je grozno – istakao je Šipton.

Asanž je 2010. godine iskoristio “Vikiliks” kako bi objavio povjerljive vojne i diplomatske dokumente o američkom bombardovanju Avganistana i Iraka, što se ispostavilo kao veoma sramotno za vlasti u SAD.

On je od tada upetljan u mrežu pravosudnih postupaka i trenutno se bori protiv zahtjeva Vašingtona da bude izručen u SAD, gdje bi u skladu sa Zakonom o špijuniranju mogao biti osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 175 godina.

Asanž se od aprila nalazi u zatvoru sa strogim mjerama bezbjednosti u Velikoj Britaniji, nakon što je uhapšen u Ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje se sedam godina skrivao od vlasti zbog nepoštovanja uslova kaucije.