Kolumne

Bahati banjalučki policajci

U prostorijama banjalučkog Centra za socijalni rad prošle sedmice odigrala se prava drama, a teže posljedice spriječene su prisebnošću socijalnih radnica, koje su bile žrtve napada, i njihovih radnih kolega.

Bahati banjalučki policajci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Međutim, ono što je bacilo ružnu sliku na čitav slučaj jeste postupanje trojice policijskih službenika koji su, umjesto smirivanja situacije i postupanja u skladu sa zakonom, radili upravo suprotno.

Policijski službenici tako su pred psihički rastrojenom ženom, koja je prvo verbalno, a zatim i fizički napala socijalne radnice, prijetili socijalnim radnicama krivičnom prijavom ako ne pođu s njima na Kliniku za psihijatriju u Banjaluci, gdje je trebala biti zbrinuta nasilna žena.

Iako Zakon o zaštiti mentalnog zdravlja jasno nalaže da su policijski službenici ti koji sprovode nasilnike s psihičkim problemima u zdravstvenu ustanovu, banjalučki policajci, koji su postupali u konkretnom slučaju, radili su upravo suprotno i svojim neprofesionalnim postupanjem ugrozili život socijalne radnice.

Nakon što su prislili socijalne radnice da s njima i strankom pođu u Kliniku za psihijatriju, policajci su otišli i prije nego što je psihički rastrojena žena smještena u ovu ustanovu!

Pročitajte još

Ne samo što su svojim neprofesionalnim postupanjem i bahatošću jednoj nestabilnoj ličnosti dali vjetar u leđa da brutalno napadne socijalnu radnicu i udari je šakom u glavu, policajci nisu učinili ništa da spriječe teže posljedice do kojih je vrlo lako moglo doći.

Za nas ostale ostaje samo da se pitamo kako ovi policijski službenici postupaju s običnim građanima u određenim situacijama, ako se na pomenuti način obračunavaju s radnicima Centra za socijalni rad, koji rade najnezahvalniji posao od bilo kojeg drugog.

Policijski službenici su prijavljeni Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, a unutrašnja kontrola, odnosno Jedinica za profesionalne standarde, ovaj predmet mora uzeti kao prioritet, jer ukoliko se bahatim policajcima sada progleda kroz prste, pitanje je šta će se sljedeće dogoditi.