Svijet

BAJDEN UZVRAĆA UDARAC Tramp voli da dijeli nadimke, a sada i on ima jedan (VIDEO)

Demokratski kandidat u trci za predsednika SAD Džo Bajden otkrio je nadimak koji je smislio za svog glavnog rivala – aktuelnog predsjednika, rekavši da je Donald Tramp “Predsednik Tviti (Tweety)”, što je zbog načina na koji se izgovara dvostruka aluzija – na ime male žute ptičice iz crtaća i često tvitovanje Trampa na Tviteru (Twitter), prenose danas američki i britanski mediji.

BAJDEN UZVRAĆA UDARAC Tramp voli da dijeli nadimke, a sada i on ima jedan (VIDEO)
FOTO: GABRIELLA DEMCZUK FOR CNN/HAND/EPA

Samo nedjelju dana nakon što je javno tvrdio da predsjedniku neće davati nadimke, Bajden je otkrio da Trampa zove “Predsednik Tviti”.

Tramp je i jutros ponovo tvitnuo nešto, i ja ga zovem “Predsjednik Tviti” – rekao je bivši potpredsjednik SAD, naglašavajući da Tramp mora da se fokusira na probleme, umjesto da troši vrijeme na Tviteru, i ubrza oslobađanje sredstava iz novog paketa mjera namjenjenog oporavku zemlje od pandemije.

Bajden je poručio da je zemlji više nego ikada potreban ozbiljan lider, i da zemlja mora da se otvara, a da to nije moguće dok Tramp sjedi na novcu privrednika i tvituje.

Tramp, koji je česta meta na društvenim platformama, Bajdena naziva Uspavani Džo, u namjeri da istakne da on nema kondiciju i energiju za funkciju za koju se kandiduje.

Predsjednik SAD još nije komentarisao nadimak koji mu je Bajden dao, ali mediji ocjenjuju da je Tramp već gospodar davanja nadimaka.

Pisali su da su na listi talenata američkog predsjednika, pored dara za ekonomiju i održavanja Tviter naloga aktivnim, i oni za pravljenje aluzija na račun političkih protivnika i davanje nadimaka.

Na samom početku Trampove političke karijere “etikete” su bile rezervisane za konkurente.

Tako je nekadašnjeg guvernera Floride Džeba Buša, Tramp nazvao “kilavim”, senatora Kruza “lažljivim Tedom”, a Rubija – “mali Marko”.

Supruga bivšeg predsednika SAD Bila Klinoton postala je “pokvarena”, “kreketuša” i “bezdušna” Hilari.

Pamte se i nadimci koje je dao protivkandidatima “Ludi Berni Sanders” i “mini Majkl Blumberg”, ali i “Pokahontas Elizabet Voren” zbog aluzije na njeno domorodačko poreklo.

Lidera Sjeverne Koreje Kim Džog Una nazvao je “Roketmen” (čovjek raketa), zbog čestih lansiranja raketa i toj zemlji, a sirijskog predsednika Bašara al Asad, koga je pokušavao da svrgne, “Životinja Asad”.