Svijet

"Nije nešto popularan, ali je zato 'ubica' Trampa" Treba li Bajden da se ponovo kandiduje za predsjednika SAD

Džo Bajden bio je u svom elementu tokom turneje po Irskoj gdje se sretao sa političarima i građanima.

Džo Bajden
FOTO: SHAWN THEW/EPA

Ali, u skladu sa čudnim i često apsurdnim stanjem američke nacionalne politike, njegov ulazak u trku za predsjednika 2024. formirao se nekoliko dana ranije u Bijeloj kući tokom tradicionalnih uskršnjih aktivnosti.

Govoreći nezvanično sa Alom Rokerom, voditeljem NBC njuza, Bajden je sve samo rekao da planira da se kandiduje. Na pitanje Rokera da li planira da učestvuje u tradicionalnom kotrljanju jaja nakon 2024, Bajden je rekao da planira bar još tri-četiri ako ne i pet-šest takvih dešavanja. Voditelj ga je potom upitao direktno da li to znači planira da se kandiduje za predsednika za trku 2024.

– Ili ću kotrljati jaja ili ću biti onaj koji ih gura napolje… Planiram da uđem u trku Ale. Ali još uvijek nismo spremni da to objavimo – rekao je on.

Ovakva postavka je, međutim, daleko od jedinog apsurda u vezi sa predsjedničkom trkom, do koje ima više od 18 mjeseci, piše kolumnistkinja Margaret Salivan za Gardijan.

Donald Tramp za govornicom
FOTO: CRISTOBAL HERRERA/EPA

Uzmite u obzir najnovije ankete koje u suštini oslikavaju mrtvu trku između Bajdena – kojeg mnogi ocjenjuju kao veoma efikasnog predsjednika – i njegovog prethodnika Donalda Trampa, čije aktivnosti u aprilu uključuju optužnicu po 34 tačke za krivična djela koja uključuju tajne isplate novca zvijezda filmova za odrasle Stormi Danijels, navodi Salivan.

Tumačenje anketa umije da bude varljivo, kao što se pokazalo 2016. kad je malo njih vjerovalo da bi Tramp – zvijezda rijalitija – mogao zaista da postane predsjednik SAD, ali zapanjuje je videti koliko su Amerikanci malo svjesni toga koliko će sljedeći izbori biti opasni, navodi Salivan, dodajući da medijsko izvještavanje o izborima kao o konjskim trkama samo pogoršava problem.

Tramp je i tokom i nakon svog mandata otkinuo temelje američke demokratije, uključujući pokušaje da poništi rezultate izbora 2020. i nepokolebljivo je poricao njihov legitimitet. Još jedan njegov mandat – sve sa Trampovim lojalistima umjesto kompetentnih stručnjaka u sudovima i širom vlade – bio bi prava katastrofa i moguće kraj SAD kakve poznajemo, piše Salivan, dodajući da je Bajden, za razliku od Trampa, uradio daleko bolji posao nego što je većina onih koji su glasali za njega mogla da se nada ili čak zamisli.

Pročitajte još

Rasel Berman, saradnik Institucije Huver, napisao je za Atlantik da je potpisivanje tri ogromna zakona – paket pomoći za borbu protiv kovida vrijedan 1,9 biliona dolara, infrastrukturni zakon vrijedan oko bilion dolara i prošlogodišnji zakon o potrošnji za klimu i zdravlje – svrstalo Bajdenove prve dvije godine među najproduktivnije u odnosu na bilo kog predsjednika u posljednjih pola vijeka.

Bajden je takođe, ukazuje Salivan, stavio prvu tamnoputu ženu u Vrhovni sud, uspješno poveo zapadnu podršku Ukrajini i – iako haotično – izveo SAD iz Avganistana.

Zašto on onda ne može da “zakuca” reizbor? Čak i za one koji ga najviše cijene Bajdenove godine (80) su glavna zabrinutost. Do kraja drugog mandata imao bi 86 godina. Tramp je jedva nešto mlađi ali to se rijetko javlja kao predmet diskusije.

Možda je to najbolje sumirala kolumnistkinja Njujork tajmsa Mišel Goldberg navodeći: “Bajden je sjajan predsjednik. Ne bi trebalo ponovo da se trka”. I ona zagovara da je vrijeme za demokrate da oslobode put za novu generaciju lidera.

Salivan navodi da su među redovima demokrata neki zaista sposobni pojedinci, poput Grečen Vitmer, guvernerke Mičigena, Šeroda Brauna, senatora Ohaja, Hulijana Kastra, najmlađeg člana kabineta bivšeg predsjednika Baraka Obame i njegovog brata Hoakina, teksaškog kongresmena, potpredsjednice Kamale Haris, senatorke Masačusetsa Elizabet Voren, kongresmena iz Merilenda Džejmija Raskina i guvernera Kalifornije Gavina Njusoma.

Oni su svi mlađi i spretniji, ali ono što Bajden ima je dokazani rekord u pobjedi nad Trampom, koji je dvaput opozvan (i oslobođen na suđenju u Senatu) i koji je još prošle godine najavio svoju kandidaturu.

Salivan piše da je otpor Amerikanaca prema Bajdenu podsjeća na čuvenu izjavu Vinstona Čerčila u znak podrške narodnoj vladavini, da je demokratija najgori oblik vladavine osim svih ostalih koji su isprobani. Bajden nesumnjivo ima mane, ali da li je iko od pomenutih demokrata mogao da uradi isto – da pobijedi Trampa 2020? Da li iko od njih ima dobre šanse 2024. protiv Trampa, pita se Salivan, prenosi Blic.

Stoga je odgovor ko bi trebalo da bude kandidat demokrata lak, kaže Salivan. To je “ubica” Trampa, Džo Bajden, isti momak koji je previše star i nije nešto posebno popularan, koji se ne izražava skroz elokventno i koji se bavio američkom politikom od svog izbora za Senat 1972. kad je imao 29 godina, navela je Salivan.

Najznačajniji predsjednički izbori našeg vremena oblikuju se umnogome poput posljednjih, a ako smo srećni mi i ostatak svijeta, ishod će takođe da bude isti, zaključila je kolumnistkinja Gardijana.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije