Društvo

Baka htjela da se pohvali kako vozi unuka i pokrenula buru (VIDEO)

Iako je zakonom predviđeno da djeca mlađa od 12 godina ne smiju da se prevoze na prednjem sjedištu, te i da moraju da budu adekvatno vezana pojasom dok sjede u sjedištima specijalno namijenjenim za mališane, mnogi ljudi i dalje se oglušuju o tu odredbu.

Baka htjela da se pohvali kako vozi unuka i pokrenula buru (VIDEO)
FOTO: @LIDIJAL72/TWITTER/SCREENSHOT

Posljednji slučaj u nizu, osvanuo je na srpskom tviteru, gdje se na snimku vidi kako baka iz Srbije, na sjedištu do sebe, prevozi unuka ne starijeg od šest godina, prenosi Blic.

– Nikada krevetac nije imao te čari kao sjedište dok baka vozi – napisala je baka iz Srbije u opisu video snimka na kojem se vidi kako unuk spava pored nje. Međutim, umjesto reakcije koju je očekivala, sa ove društvene mreže stigle su oštre riječi na račun njenog postupka.

– Bako: vozite dijete u kamionu, vozite dijete na prednjem sjedištu, vozite dijete nevezano, vozite dijete i snimate telefonom. Bolje razmislite i obrišite ovo – napisao je jedan od korisnika.

Sa njegovim mišljenjem, složili su se i drugi korisnici.

– Vozi dijete nevezano na prvom sjedištu, plus snima. Svaka čast, bravo – ironično je prokomentarisao drugi korisnik.

Nešto oštrije, reagovala je sljedeća korisnica Tvitera.

– Ukoliko želite praktičan primjer kako izložiti dijete riziku samo pogledajte video. Kako izložiti druge učesnike u saobraćaju opasnosti? Pogledajte video. Kako biti neodgovoran? Pogledajte video. Bravo za demonstraciju svega što je po saobraćajnim zakonima ZABRANJENO – taksativno je navela ona.

Šta kaže zakon?

U auto-sjedištu mora da se vozi svako dijete dok ne dostigne visinu od 135 centimetara, a za starije od četiri godine može da se koristi buster, ukoliko visina djeteta omogućava bezbjedno vezivanje pojasom automobila (da dijagonalni dio pojasa ne ide preko vrata) i ukoliko na mjestu gdje lice sjedi postoji ugrađen naslon za glavu, piše portal Bebac.

Zakon zabranjuje prevoz djece do 12 godina na prednjem sjedištu. Izuzetak od ovog pravila je prevoz djeteta do tri godine koje se prevozi u autosjedištu za dijete (bezbjednosno sedište – kako je to navedeno u zakonu) koje je postavljeno tako da je dete okrenuto suprotno od smjera vožnje. U tom slučaju moraju biti isključeni vazdušni jastuci na mjestu suvozača.

Prihvati notifikacije