Banjaluka

"BANJALUČKO DEDINJE" Na Laušu priželjkuju izgradnju novog kvarta

Na sinoćnjem zboru građana mjesne zajednice Lauš, gradonačelnik Igor Radojičić predstavio je projekat izgradnje nove saobraćajnice koja bi trebalo da poveže naselja Lauš i Paprikovac, te niz drugih infrastrukturnih projekata koji će, tokom ove godine, biti realizovani na Laušu.

"BANJALUČKO DEDINJE" Na Laušu priželjkuju izgradnju novog kvarta
FOTO: GRAD BANJALUKA

Radojičić je naglasio da Lauš već godinama kuburi sa saobraćajem, jer se praktično sav saobraćaj sliva u Karađorđevu ulicu, a dodatni problem predstavlja i usmjeravanje saobraćaja prema Paprikovcu zbog potreba kliničkog centra.

Riješeni su imovinsko-pravni odnosi i obezbjeđena sredstva uz pomoć Vlade RS i ta saobraćajnica će ići preko „Ekonomije“. Na taj način Lauš dobija novu dimenziju, jer na prostoru nekadašnjeg voćnjaka sada dobijamo mogućnost izgradnje čitavog novog kvarta, a regulacioni plan za to područje je veoma dobar, jer nema pretjerane gradnje, a istovremeno podrazumijeva i zelene zone kao i prostor za rekreaciju. Tu bi mogla da nikne neka varijanta banjalučkog Dedinja – rekao je gradonačelnik.

On je podsjetio da se na Laušu već rade dva velika posla, a to su izgradnja kružnog toka kod „Sirana“ i, u neposrednoj blizini, zajednički objekat mjesne zajednice i policijske stanice.

– Sljedeći veliki projekat koji spremamo jeste izgradnja sportske dvorane u blizini OŠ „Sveti Sava“. U Ulici Vida Simurdžića planiramo veliki zahvat na kanalizacionoj mreži, a u saradnji sa UNDP smo već otvorili jedno igralište, te očekujemo da se uskoro izgradi i drugo – zaključio je Radojičić.

Sastanku sa građanima su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić, te načelnici resornih odjeljenja Slaviša Sandić i Petar Bilčar.