Digitalna Srpska

“Banjaluka pametni grad“ Rajčević: Nastavak podrške projektima koji će olakšati život građana

Projekat "BL Bus Tracker”, koji omogućava jednostavno praćenje autobusa u javnom gradskom saobraćaju, danas je javno predstavljen u Banskom dvoru.

“Banjaluka pametni grad“ Rajčević: Nastavak podrške projektima koji će olakšati život građana
FOTO: MNRVOID/VLADA RS

U okviru projekta, kojeg realizuju Elektrotehnički fakultet u saradnji sa preduzećem “Autoprevoz“, razvijena je mobilna aplikcija koja pruža sve informacije u vezi sa gradskim linijama deset, 13 i 17.

Ovo je  jedan od deset izabranih projekata u okviru javnog poziva “Banjaluka pametni grad“, koji Grad Banjaluka provodi sa Razvojnim programom UN i Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević rekao je da će ovo ministarstvo, u saradnji sa partnerima – UNDP i gradom Banjaluka, nastaviti da podržava projekte koji će građanima olakšati život, poput projekta praćenja autobusa (BL BusTracker).

Pročitajte još

– Dobijaju i svi potencijalni budući inovatori i oni koji žele da se bave razvojem softvera, jer će na osnovu onoga što su postavili ljudi sa banjalučkog Elektrotehničkog fakulteta (ETF) moći da nadograđuju svoja rješenja – rekao je Rajčević.

On je naglasio da to doprinosi i razvoju čitavog novog eko-sistema koji će se bazirati na tehnologijama “pametnog grada”.

Rajčević je rekao da Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Vlada Srpske ostaju privrženi primjeni rješenja “pametnog grada”.

– Kada smo početkom 2020. godine organizovali sastanak sa predstavnicima lokalne kancelarije UNDP u Banjaluci, kao Ministarstvo nismo imali nijednu dilemu da se aktivno uključimo u ovu inicijativu i da je podržimo u značajnom finansijskom iznosu – naveo je Rajčević.

Smatrali smo, naglasio je Rajčević, da je vrijeme da se razvije određeni set projekata u Srpskoj, koji će doprnijeti, prije svega, podizanju svijesti o potrebi tehnologija “pametnog grada” u našim urbanim cjelinama.

– Banjaluka je, kao najveća urbana cjelina, svakako dobila možda i najveći fokus u okviru ove inicijative i kao rezultat tih projekata danas smo imali prezentaciju aplikacije, koja je pokazna vježba za ono što možemo, kao Republika i kao društvo, da postignemo u razvoju “smart siti” tehnologija – naveo je Rajčević.

Ово је тим студената са Електротехничког факултета Универзитет у Бањој Луци који је развио апликацију “BL Bus Tracker”,…

Posted by Срђан Рајчевић – Srdjan Rajcevic on Tuesday, March 2, 2021

Rajčević je izrazio nadu da će takvi ishodi biti i za ostalih devet projekata za Banjaluku, dodavši da će resorno ministarstvo u saradnji sa partnerima-UNDP i gradom Banjaluka, nastaviti da podržava ovakve projekte.

Gradonačelnik Draško Stanovuković, koji je prisustvovao današanjoj prezentaciji, rekao je da je strateško opredjeljenje Grada potpuna modernizacija javnog prevoza, te da je ovaj projekat važan korak ka tome.

Kako je naglasio, “Banjaluka pokreće inovacijske izazove jer je to obaveza zbog vremena u kojem živimo, obaveza prema generacijama koje dolaze i obaveza prema resursima koje imamo”.

On je najavio da Grad planira u okviru modernizacije javnog prevoza da do kraja godine postavi oko 40 modernih autobuskih stajališta u užem dijelu grada, za šta će uskoro biti raspisan javni poziv. Autobuska stajališta iz centra grada, kako je naveo, biće raspoređena u seoskom dijelu gdje ih sada uopšte nema.

– Naša želja je da udvostručimo broj korisnika javnog prevoza. To je moguće ako napravite javni prevoz da je moderan i pristupačan i zato mi je drago da imamo partnere u UNDP, nadležnom ministarstvu i prevoznicima. Drago mi je i da Elektrotehnički faklutet ima cilj da do kraja godine svi prevoznici u gradskom dijelu, a naredne godine, i na seoskom području, budu uključeni u ovu mobilnu aplikaciju – naveo je Stanivuković.

Kako je rekao prof. dr Dražen Brđanin sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci – građanima je u Gugl Plej prodavnici dostupna mobilna aplikacija koja pruža sve informacije u vezi sa gradskim linijama deset, 13 i 17, poput trase, stajališta, trenutne pozicije autobusa, procijenjenog vremena dolaska autobusa na odabrano stajalište itd.

– Do sada je više od 400 korisnika instaliralo ovu besplatnu aplikaciju i nadam se da ćemo do kraja godine aplikaciju proširiti i drugim linijama javnog prevoza – naglasio je Brđanin.

Šef Kancelarije UNDP u Banjaluci, Goran Vukmir kazao je da ovaj projekat na jedan lijep način odgovara na potrebe građana i rješava problem građana koji koriste javni prevoz.

– U isto vrijeme, otvara koristi za same prevoznike, Univrezitet, Grad i Ministarstvo u smislu da može da stvori prostor za naučno-istraživački rad, za nove projekte i komercijalizaciju nekih od tih rješenja – rekao je on.