Banjaluka

BANJALUKU ZAPLJUSNUO TALAS CRNIH VIJESTI Opozicija traži vanrednu sjednicu Skupštine grada, vladajući ni da čuju

Banjalučka opozicija traži hitnu sjednicu zbog posljednjih dešavanja u gradu, ali odbornici iz vladajućeg tabora o takvom sastančenju ne žele ni da čuju.

BANJALUKU ZAPLJUSNUO TALAS CRNIH VIJESTI Opozicija traži vanrednu sjednicu Skupštine grada, vladajući ni da čuju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Odbornici kluba „Saveza za promjene“ Mirna Savić-Banjac i Saša Lazić zatražili su sazivanje vanredne sjednice Skupštine o poslovnoj zoni “Incel”, koja je zagađena opasnim i kancerogenim uljem piralenom, sa informacijama o zdravstvenom stanju vatrogasaca koji su gasili požar.

Povod je i „mrlja“ koja se prošle sedmice pojavila u Vrbasu, a za koju nadležni tvrde da su alge.

Poslali smo zvanične mejlove gradonačelniku Igoru Radojičiću i predsjedniku Skupštine grada Zoranu Taliću, jer oni, po poslovniku, imaju pravo da zakažu sjednicu. Međutim, nisu nam odgovorili, pa ćemo krenuti u prikupljanje potpisa. Treba nam podrška 11 odbornika. Obično oni slušaju nadređene i politiku stranke, ali iskreno se nadam da će ovaj put odreagovati u interesu građana – rekla je Savić-Banjac.

Predsjednik kluba odbornika SNSD-a Stanislav Palija poručuje da su ovi zahtjevi opozicije samo jeftino skupljanje političkih poena, te da je uskoro na redu i redovna sjednica Skupštine.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– U toku su istražne radnje. Kada dobijemo izvještaj od institucija onda možemo raspravljati o tome da li je potrebna vanredna Skupština. Šta mi možemo donijeti, kakvu odluku, nego da se sve istraži do kraja?! Nismo mi dovoljno stručni da bismo bilo šta pokrenuli, a i za desetak dana imamo redovnu Skupštinu i do tada ćemo vjerovatno dobiti neke informacije od institucija koje sve to prate – kaže on.

Podsjeća i da je gradonačelnik već pokrenuo postupak da se istraži šire područje “Incela”, da se vidi kolika je opasnost po ljude.

“Šta će biti, osim kukumakanja”

Vladimir Mirošljević iz Ujedinjene Srpske takođe ne podržava inicijativu opozicije, upitavši šta će se postići tom sjednicom.

– Moraju da objasne šta će se desiti na sjednici osim njihovog kukumakanja i njihove političke promocije. Da li neko zna šta se desilo sa Vrbasom, da li oni znaju da li je uopšte zagađen? Ulje u “Incelu” jeste iscurilo, ali sada treba videti kako to sanirati. Da li je neko kriv? Naravno da jeste, i treba ga naći, a ne sazivati konferenciju za novinare i sjednicu. Kakvu bi to uopšte odluku Skupština mogla donijeti, da se uđe u proceduru ispitivanja stanja zemljišta i vode, da se zauzmu određeni stavovi i procedure?! Gradonačelnik je to već uradio. O čemu da raspravljamo, o egzibicionizmu i populizmu?! Treba da budemo zajedno i vidimo kako pomoći građanima – smatra on.

Pročitajte još

Odbornik DEMOS-a Predrag Vulin kaže da će u klubu tek razgovarati o ovoj inicijativi i donijeti odluku koja je u interesu Grada i građana.

Kolegijum

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić potvrdio je da je na mejl adresu banjalučkog parlamenta stigao zahtjev dva odbornika koji traže zakazivanje vanredne sjednice. Ukoliko je zahtjev podnesen u skladu sa Poslovnikom, o tome se izjašnjava Kolegijum Skupštine grada Banjaluka.

– Već ranije sam zatražio informacije od Odjeljenja za inspekcijske poslove o sprovedenim aktivnostima i preduzetim mjerama, kao i rezultatu istih, vezano za kontrolu i stanje zemljišta u krugu nekadašnjeg preduzeća „Incel“, te potencijalnim opasnostima po bezbjednost i zdravlje građana. Tražio sam i informaciju od „Vodovoda“ Banjaluka, u vezi „mrlje“ koja se prethodnih dana pojavila u Vrbasu, o potencijalnim rizicima po pitanju ispravnosti i kvaliteta vode za piće, a sve zarad informisanja samih odbornika u Skupštini grada. Na kolegijumu za zakazivanje redovne sjednice, koji će biti održan u narednim danima, ova problematika će svakako biti jedna od tema – rekao je Talić.

On je apelovao i da se Vlada Republike Srpske, kao i republičke institucije, još aktivnije uključe u rješavanje ovog problema, a samim tim i da redovno obavještavaju građane o sprovedenim aktivnostima.

Gradonačelnik Igor Radojičić juče nije želio da daje izjave za Srpskainfo.

Strah zbog vode

Otkako je tamna „mrlja“ fotografisana u Vrbasu prošle sedmice, među Banjalučane se uvukao strah i pitanje – šta je uzrok ove pojave i da li je voda za piće sada ispravna. Panika se proširila društvenim mrežama, a mnogi dobijaju i privatne poruke od poznanika. Roditelji se, naravno, najviše boje za djecu, te su mnogi iz predostrožnosti prešli na flaširanu vodu.

Iz nadležnih institucija uporno poručuju da je riječ o poznatom fenomenu otpuštanja pigmenta algi, te da kvalitet vode nije upitan. Ipak, građani sve više upozoravaju jedni druge da prestanu piti vodu iz česme.

Iz „Vodovoda“ su saopštili kako su pojačali kontrole i da kvalitet vode za piće nije upitan.