Društvo

Bankari prijavili 157 klijenata: Sumnjaju da je oprano 17 miliona KM

Banke u Republici Srpskoj prijavile su prošle godine istražnim organima ukupno 157 klijenata zbog sumnje na pranje novca.

gradjani
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ukupna suma sumnjivih transakcija iznosi 17 miliona KM ili 44 odsto više nego u prethodnoj godini, dok je za 43 odsto više prijavljenih klijenata.

Ovo su podaci Agencije za bankarstvo RS, koja nema obavezu da izvještava o daljem toku istrage. Riječ je o zakonskoj obavezi banaka da svaku sumnjivu transakciju prijave Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA), koja je nadležna za istražne radnje u slučajevima sumnje na pranje novca.

Osim toga, banke imaju obavezu da Sipi prijave i sve gotovinske transakcije od 30.000 KM i više, povezane gotovinske transakcije od 30.000 KM i više.

– U ovom periodu nije bilo prijavljenih sumnjivih transakcija, niti sumnjivih klijenata za finansiranje terorističkih aktivnosti – kažu u Agenciji za bankarstvo RS.

Tokom 2022. godine Agencija je nadzirala usklađenost poslovanja banaka i mikrokreditnih organizacija sa standardima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Nadzor je obavljen uz dosljednu primjenu priručnika za nadzor usklađenosti banaka i mikrokreditnih organizacija sa minimalnim standardima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Pročitajte još

– Nadzorom banaka je utvrđeno da su banke usvojile politike o prihvatljivosti klijenta, definisale koji klijenti su prihvatljivi za banku, da primjenjuju pristup klijentu koji se zasniva na analizi rizika koji klijent može imati za banku, te da su uspostavile registre profila klijenta za pravna i fizička lica. Takođe, banke su usvojile i politike o identifikaciji klijenta, kao osnovni element standarda „Upoznaj svog klijenta“ i primjenjuju ih kod uspostavljanja poslovnih odnosa s klijentima, kao i tokom trajanja poslovnog odnose – navode u Agenciji.

U svom poslovanju banke primjenjuju i politike o stalnom praćenju računa i transakcija klijenata banke, na osnovu kojih su uspostavile limite transakcija po određenim vrstama računa i transakcija, a uz primjenu informacionih sistema omogućena je i adekvatna primjena uspostavljenih limita u praćenju računa i transakcija.

DOBIT VEĆA 13 ODSTO

Bankarski sektor Republike Srpske čini osam banaka, sa mrežom od 280 organizacionih jedinica i 2.946 zaposlenih. Finansijski rezultat bankarskog sektora je pozitivan i neto dobit je veća za 16,5 miliona ili 13 odsto u odnosu na kraj 2021. godine. Ukupna neto dobit iznosi 139,3 miliona KM, a sve banke su prikazale pozitivan rezultat.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije