Sudbine

"Beba je bila tako ledena, nisam znao da li je živa" Potresna priča iza fotografije koja je obišla svijet

Fotografija Huana Franciska Vaje (41), pripadnika španske civilne straže, koji je iz vode spasao dvomjesečnu bebu migranta obišla je svijet.

"Beba je bila tako ledena, nisam znao da li je živa" Potresna priča iza fotografije koja je obišla svijet
FOTO: GUARDIA CIVIL HANDOUT/EPA

Huan je učestvovao u akciji spasavanja migranata koji pokušavaju da se domognu španske enklave Seuta u Africi. Među hiljadama njih ima i dosta djece, a Huan je uspio da iz vode izvuče bebu, koja je bila na ivici života i smrti.

– Bila je ledena… Smrznuta… Beba se nije pomjerala. Nisam znao da li je živa ili mrtva – ispričao je vidno potreseni Huan za španske medije.

Majka je iz Maroka krenula sa bebom, u nadi da će uspjeti da stigne do španske teritorije. Sa djetetom na leđima, zajedno se sa još nekoliko stotina migranta našla u ledenoj vodi i pokušala je da dopliva do obale… Huan je izvlačio promrzle ljude iz vode kada je ugledao bebicu, koja nije davala znake života.

– Nas troje je bilo u vodi, pomagali smo raznim ljudima. Ugledao sam ženu, koja se grčevito držala za pojas za spasavanje. Vidio sam da na ramenu nosi nešto. Prvo sam pomislio da je ranac, a onda sam shvatio da je to beba – priča Huan, prenosi Telegraf.

Shvatio je da nema vremena za čekanje. On i kolega su krenuli brzo da plivaju ka njima.

– Ja sam zgrabio dijete, a kolega je pomogao majci – rekao je on.

Kaže da u prvi mah nisu znali da li je beba živa ili mrtva.

– Bila je tako blijeda, uopšte se nije pomjerala. Nisam mogao da procijenim da li je dobro ili nije, da li je djevojčica ili dječak – kaže on.

Srećom, izvori iz Garde su potvrdili da je beba zbrinuta i da je dobro, ne otkrivajući više detalja.

Situacija u kojoj su se našli bila je opasna i za samog Huana, koji je u tom trenutku i sam bio na ivici snaga jer je prethodna dva dana stalno bio u vodi.

Pročitajte još

On kaže da su spasioci od nedjelje spavali svega deset sati i da su stalno na terenu. Huan, koji je nekad služio u vojsci, u spasilačkom timu garde je posljednjih 12 godina. Ipak, kaže da se nikad sa ovakvom situacijom nije susreo.

– Naš posao je da izvlačimo tijela iz vode, bilo da je more, neki bunar ili rijeka. Ovog puta smo izvlačili žive ljude, svih starosnih dobi, u različitim stanjima. Morali smo u trenu da odlučujemo kome je pomoć neophodnija. Tako smo i zgrabili to dijete – priča Huan.

Pripadnici Civilne garde kažu da su posljednjih dana iz vode izvlačili i djecu i žene i mlade i stare.

– Ne znam koliko ljudi sam od ponedjeljka izvukao iz vode. Gledali smo u njih, mislili smo da nema šanse da stignu do španske teritorije. Držali su se grčevito za pojaseve, prazne flaše, bilo šta što može da ih održi na površini. Neki su imali prsluke za spasavanje koje su stavili pogrešno. Umjesto da ih održe na površini, prsluci su imali kontra efekat – potresen je Huan.

Kaže da je vidio dosta očeva i majki koji su djecu vezivali za sebe, a potom zajedno plivali ili plutali sa njima da bi se domogli obale.

– Spasli smo mnoge, ali nismo mogli sve. Jedan mladić je poginuo, udavio se u utorak… – rekao je tužno Huan, koji je nakon razgovora sa novinarom ponovo uskočio u ledenu vodu da spasava migrante.

Podsjetimo, na hiljade migranata je proteklih dana krenulo iz Maroka da pliva u Seutu. U prva dva dana je oko 6.000 Marokanaca, među kojima je bilo oko 1.500 maloljetnika, doplivalo do Seute, koja kao i obližnja Melilja odavno privlači afričke migrante koji pokušaju da se “dokopaju” Evrope u potrazi za boljim životom.

Svijet su obišle potresne fotografije izmučenih migranata kako izlaze na obalu.

U naredna dva dana do Seute je stiglo još oko 2.000 njih, a Španija je odlučila da protjera više od 4.800 ljudi.

Juče su španski vojnici i policajci u borbenoj opremi pratili neke migrante direktno do Maroka dok je marokanska policija otjerala stotine mladića od granične ograde.

Prihvati notifikacije