Društvo

BEBA U INKUBATORU Svjedočenje ljekara nakon što je porodilja na respiratoru preminula

Sinoć oko 20 časova, nakon permanentnog pogoršanja zdravstvenog stanja trudnice (34) iz Vranja, konzilijum ljekara odlučio je da krene u porođaj carskim rezom kako bi se spasao život bebe, kaže za Blic prof.dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš.

BEBA U INKUBATORU Svjedočenje ljekara nakon što je porodilja na respiratoru preminula
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Tokom dramatične borbe za dva ljudska života, ljekarski tim sastavljen od anesteziologa, ginekologa, dječijih anesteziloga, neonatologa, uspio je uz reanimaciju majke na operacionom stolu, da spasi život bebe koja je rođena sa 920 grama. Beba je trenutno stabilnih vitalnih parametara, zadovoljavajućeg disanja, i nalazi se pod nadzorom pedijatara i neonatologa. Nažalost, odmah nakon vađenja djeteta i pored svih napora, majka je preminula u 20.45 – rekao je za Blic direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš.

Pročitajte još

Prof. dr Anđelka Slavković, pomoćnik generalnog direktora KC Niš za dječije klinike i direktorka Klinike za dečju hirurgiju i ortopediju izjavila je za Blic da je beba na mehaničkoj ventilaciji i da je stabilno.

– Beba je dobro, u inkubatoru i stabilno je. U sedmom mjesecu je rođena, i u ovom trenutku djeluje da će to ići u dobrom pravcu. Uzet je test na kovid i poslat na analizu, toku dana očekujemo rezultate – kaže za Blic profesorka Slavković.