Banjaluka

Bez maske sjedili u „KLASTER SKUPŠTINI“: Virus korona blokirao rad lokalnog parlamenta

Skupština grada Banjaluka je ponovo morala zaustaviti rad do daljnjeg. Razlog ovaj put nisu bile političke tenzije, već virus korona koji se „uselio“ u skupštinsku salu. Jedan od razloga za takvu situaciju mogao bi da leži u činjenici da samo rijetki nose maske tokom trajanja zasjedanja.

Bez maske sjedili u „KLASTER SKUPŠTINI“: Virus korona blokirao rad lokalnog parlamenta
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Time je ponovo zaustavljeno donošenje odluka koje su važne za život građana Banjaluke, jer veliki broj onih koji učestvuju u radu Skupštine i pored negativnih rezultata testova mora ići u izolaciju.

Nedostatak maski na licima onih koji čine vlast u Banjaluci nije novina. Već duže vrijeme se u Gradskoj upravi od portira, službenika, pa do samog gradonačelnika Draška Stanivukovića moglo vidjeti da im je ta praksa postala strana. Na pres konferencijama ili događajima, bez obzira da li se organizuju u zatvorenom ili otvorenom prostoru, maske na licima okupljenih su bila rijetkost.  

Istu praksu su slijedili i odbornici, samo su pojedinci sve vrijeme ili samo povremeno nosili maske.

FOTO:  GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Tako su u skupštinskoj sali sjedili predstavnici građana bez maski i svađali se oko gradskih finansija, afere „Kiseonik“, čija je bila ideja da porodilje dobiju naknade…

Naročito je poražavajuće što pojedinci, koji su trebali biti primjer građanima Banjaluke, to nažalost nisu bili, kao što je sam gradonačelnik Stanivuković, predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić, ali i dvije odbornice SNSD koje su po struci doktorke, Snežana Kutlešić Stević i Nevena Todorović. Svi oni su stalno bili bez maske ili su je tek povremeno nosili.

Pročitajte još

Slična je bila situacija i ispred skupštinske sale. Tu je, kao i uvijek, bila prisutna armija novinara, kamermana i raznih službenika, koji su isto imali selektivni stav prema nošenju maski. Svako je o tome odlučivao prema svom nahođenju. 

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić je priznao da je disciplina tokom održavanja zasjedanja gradskog parlamenta popustila, kada su u pitanju određene epidemiološke mjere.

FOTO:
FOTO:

– Svi su se pridržavali dijela koji se odnosi na dezinfekciju, ali nažalost nisu svi nosili maske. Ipak, struka kaže da je malo vjerovatno da su ljudi, za koje se pokazalo da su pozitivni,  taj virus „pokupili“ u sali. Vrlo je moguće da su zaraženi bili nekoliko dana, ali da nisu imali nikakve simpotme, pa nisu mogli ni znati da su zaraženi – naveo je Ilić.

Kaže da ponašanje svih prisutnih na aktuelnom zasjedanju Skupštine grada nije nešto čime se mogu ponositi.

Pročitajte još

– Da li sam trebao nositi masku? Jesam, kao i svi drugi, ali nismo to radili. Ovo gledam kao opomenu i potrudićemo se da te stvari u narednom periodu ispravimo. Moj stav je da u narednom periodu, kada se vratimo u skupštinske klupe, dodatno obratimo pažnju na naše ponašanje, jer se definitivno ne nazire kraj epidemije – zaključio je Ilić.  

 Gradonačelnik Draško Stanivuković kaže da je njegov stav da je dužnost Skupštine i skupštinske službe da organizuje rad u gradskom parlamentu.

– Svjedoci smo da, dok traju sjednice Narodne skupštine RS, predsjedavajući upozoravaju učesnike diskusije da sjede ukoliko je pleksiglas ili da nose masku ukoliko stoje, dok se na takvoj vrsti discipline Skupština grada Banjaluke nije istrajavala. U ovoj situaciji je posebno poražavajuće to što je odbornik Topić, svjestan da mu je supruga zaražena, došao na sjednicu i na istoj prisustvovao čitav jedan dan – istakao je on.

FOTO: SANJA KRASIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SANJA KRASIĆ/RAS SRBIJA

Kaže da se gradska administracija nalazi u „izazovnoj situaciji“.

– Sjednica se odgađa već dvije sedmice, a zbog ovog rad Skupštine se odgađa na minimalno još dvije sedmice, što u prevodu znači mjesec dana. To, zbog neodgovornog ponašanja pojedinca, dovodi u ozbiljne probleme funkcionisanje Grada. Doveli su nas u situaciju da šalju u izolaciju gradonačelnika i pola kabineta, većinu rukovodilaca, što dovodi u pitanje sam rad i funkcionisanje Grada. Kao što je poznato, meni nije odobreno imenovanje zamjenika, niti imamo načelnike, a ova paradoksalna situacija nas uvodi u zastoj – istakao je Stanivuković.

Priznaje da je činjenica da je disciplina generalno popustila i da ljudi manje nose maske.

– Moramo svi biti svjesni naše pojedinačne odgovornosti i toga da naše ponašanje može ugroziti nečiji život. Odbornik Topić je došao na sjednicu kao potencijalno zaražen, svjestan da može zaraziti druge i ugroziti ljudske živote, što predstavlja ozbiljan problem – zaključio je gradonačelnik Banjaluke.

Neizvjestan nastavak rada

Predjsednik Skupštine grada Mladen Ilić je rekao da se zasjedanja već 10 mjeseci odvijaju u trenutnoj epidemiološkoj situaciji i da ranije nisu imali ovakav problem.

-Bilo je situacija da odbornici jave da su u izolaciji ili da su pozitivni, ali ovako nešto se definitivno nije desilo – rekao je Ilić.

Naglasio je da je, nakon što je stigla informacija da je odbornik SNSD Dragoslav Topić pozitivan na virus korona, u najkraćem mogućem roku organizovano testiranje prisutnih u skupštinskoj sali.

– Testiranja koja su urađena u utorak veče su pokazala da su još tri odbornika pozitivna, kao i tri osobe koje su prisustvovale zasjedanju. Zbog svega toga nemamo uslove da održavamo sjednicu. Moraćemo pratiti stanje u narednim danima i odlučićemo na osnovu toga kada ćemo nastaviti rad – naglasio je Ilić.

Prihvati notifikacije