Politika

BEZ PLANA PUTOVANJA I REPREZENTACIJA Šta su utvrdili revizori u Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara

Generalni sekretarijat Savjeta ministara Bosne i Hercegovine u prošloj godini nije imao plan službenih putovanja, a za putne troškove i upotrebu službenih vozila izdvojeno je ukupno 361.310 KM.

BEZ PLANA PUTOVANJA I REPREZENTACIJA Šta su utvrdili revizori u Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

U 2019. godini nije postojao plan službenih putovanja, a prijedlog plana službenih putovanja za 2020. godinu dostavljen je finansijskoj službi nakon isteka roka za dostavljanje zahtjeva za budžet za narednu godinu te kao takav ima malu ulogu u boljem planiranju budžeta za narednu godinu – navela je ovo Kancelarija za reviziju institucija BiH u revizorskom izvještaju Generalnog sekretarijata Savjeta ministara BiH za prošlu godinu.

Osim što nije bilo plana za službena putovanja, revizori su zamjerke našli i oko troškova reprezentacija navodeći da je i tu bilo dosta manjkavosti.

Ističe se da u pojedinim slučajevima data obrazloženja za povod nastanka troškova reprezentacije na službenom putovanju nisu adekvatna i dovoljna za utvrđivanje osnovanosti i opravdanosti nastanka troškova kako je definisano internim aktima.

– Data su obrazloženja: radni ručak, radna večera, radni sastanak sa članovima delegacije – navodi se u izvještaju revizora.

Za bruto plate zaposlenih u prošloj godini je izdvojeno 2.019.675 KM, a za naknade zaposlenih još dodatnih 212.511 KM.

Putni troškovi su iznosili 271.678 КM, izdaci za telefonske i poštanske usluge 75.924 KM, izdaci za upotrebu vozila 89.632 KM, dok su izdaci za hardverske i softverske usluge iznosili 230.037 KM.

Revizori su otkrili nepravilnosti i kod praćenje realizacije Okvirnog sporazuma za nabavku usluga servisiranja i popravke vozila.

Iako nisu konstatovali odstupanje cijena naviše u odnosu na ugovorene, na testiranom uzorku su konstatovali da je datum potpisa ugovora/narudžbenice od strane dobavljača iza datuma fakture i da nema dokaza da je obavljana provjera cijena stavki prije samog odobravanja predračunskog naloga i zaključenja narudžbenice/ugovora.

Prosječan broj zaposlenih za koje su isplaćene bruto plate u Generalnom sekretarijatu u prošloj godini je bio 65, iako je budžetom za 2019. godinu planirano 76 zaposlenih. Razlog zbog kojeg nije bilo novih zapošljavanja je kasno usvajanje Zakona o budžeta za 2019. godinu.

Generalni sekretarijat je u 2019. godini primio tri državna službenika i jednog zaposlenika na neodređeno vrijeme nakon provedene konkursne procedure te jednog zaposlenika putem eksternog premještaja iz druge institucije.

Pročitajte još

Pored navedenog, krajem 2019. godine je imenovan novi predsjedavajući Savjeta ministara BiH, te je izvršen i prijem četiri zaposlena na određeno vrijeme u kabinet predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i Službu sa protokolarne poslove.

Takođe, unapređeno je pet državnih službenika, nakon provedenog internog oglasa, kao i dva interna premještaja zaposlenih na radna mjesta u okviru istog platnog razreda.

Tokom godine, za 14 zaposlenih je prestao radni odnos u Generalnom sekretarijatu po raznim osnovama.

Podsjećamo, sve do decembra 2019. godine Savjet ministara je funkcionisao u tehničkom mandatu na čijem je čelu bio Denis Zvizdić. Aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je na to mjesto zvanično imenovan 5. decembra 2019. godine.