Društvo

Bez znanja jezika ne može se NI DO POSLA TRGOVCA: “Svi kukaju da nema radnika, a i za prodaju GUMENIH ČIZAMA treba nam engleski”

Nezaposleni koji konkurišu za trgovca, najčešće u radnjama obuće i sportske odjeće, pored odgovarajuće stručne spreme i radnog iskustva, sve češće se susreću sa zahtjevom da moraju dobro da znaju i engleski jezik.

Bez znanja jezika ne može se NI DO POSLA TRGOVCA: “Svi kukaju da nema radnika, a i za prodaju GUMENIH ČIZAMA treba nam engleski”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iako je riječ o prodajnim objektima u koje stranci definitivno slabo zalaze, njihovi vlasnici u posljednje vrijeme traže da kandidati  odlično vladaju pomenutim jezikom, inače na posao ne mogu da računaju.

Kako kaže Dragana P. (38) iz Banjaluke, ranije je jedan od preduslova bio da žena koja se javlja na oglas bude mlada, a sada je na red došlo znanje engleskog jezika.

Pošto sam nezaposlena, svakodnevno pratim oglase za posao. U posljednje vrijeme u prodavnicama odjeće o obuće traže dobro poznavanje engleskog jezika. Solidno znam ovaj jezik, ali to nije bilo dovoljno da dobijem posao. Svi kukaju da nema radnika, a, evo, i za prodaju gumenih čizama i majica treba nam strani jezik, iako je jasno da stranci ove robe ne pazare kod nas – kaže naša sagovornica.

U banjalučkoj agenciji „Spektar“ naglašavaju da ovakve situacije svakako nerviraju one koji se javljaju na oglase za posao. Dodaju da je potražnja za engleskim jezikom različita od konkursa do konkursa.

– Uglavnom su to situacije kada u opisu radnog mjesta redovno ili povremeno komunicirate na engleskom jeziku. Najčešće su to razni menadžerski poslovi, poslovi u prodaji, nabavci, administraciji, finansijama, usko stručno specijalistički poslovi gdje je predviđena edukacija u inostranstvu – kaže direktor ove agencije Miroslav Vukajlović.

U Uniji udruženja poslodavaca RS kažu da je i njima čudno da vlasnici radnji u kojima se prodaje odjeća i obuća zahtijevaju da radnici moraju da znaju engleski jezik.

– Ove radnje svakako nisu među onima u koje zalaze turisit, jer je činjenica da su obuća i sportska oprema kod nas skuplji nego u inostranstvu, a sporan je i kvalitet. Razumljivo je da poslodavac traži da engleski dobro zna neki koordinator zadužen za komunikaciju sa inopartnerom, ali za trgovca to ne bi trebalo da bude presudno. A ako već jeste, onda ga treba platiti u skladu sa svim njegovim kompetencijama, pa tako i za poznavanje stranog jezika – ističu u ovoj uniji.

Još malo mogu da biraju

U Savezu sindikata RS ističu da je zahtijevanje engleskog jezika za prodaju garderobe dokaz da na tržištu još ima radne snage, odnosno da poslodavci još mogu da postavljaju uslove zaposlenja, ma kako oni bili nelogični.

– Razumijem da se strani jezik traži u nekom hotelu, restoranu, marketu gdje se prodaju robe široke potrošnje, ali ne i u radnjama sportske opreme, cipela i čizama. Vidjećemo šta će biti kad ode još ljudi sa ovih prostora, pa bukvalno više ne bude imao ko da radi– kaže potpredsjednik ovog saveza Tane Peulić.