Politika

Biće novca za izbore: Na pomolu usvajanje budžeta za 2022.

Nedavni dogovor članova Kolegijuma Savjeta ministara BiH o pripremi prijedloga budžeta zajedničkih institucija do 25. aprila otklonio je skoro sve sumnje da je moguće odlaganje održavanja ovogodišnjih izbora.

Zajedničke institucije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako za Srpskainfo tvrde stručnjaci za izborni sistem u BiH, ali i parlamentarci, ukoliko postoji dobra volja, budžet institucija BiH za ovu godinu mogao bi da prođe sve potrebne procedure u najkraćem roku. Međutim, čak i u slučaju da dođe do određenog zastoja u usvajanju budžeta, prema riječima bivšeg člana Centralne izborne komisije (CIK) BiH, Vehida Šehića, novčana sredstva potrebna za održavanje izbora postoje.

– Iako se državne institucije nalaze na privremenom finansiranju, nije teško obezbijediti novac za održavanje izbora. Ista situacija je postojala i prilikom pripreme lokalnih izbora 2020, pa je novac potreban za finansiranje izbora pronađen. Inače, smatram da će budžet za 2022. biti brzo usvojen – kaže Šehić za Srpskainfo.

Da je dogovor o usvajanju budžeta izgleda konačno postignut, potvrdila je članica Kolegijuma Savjeta ministara, Bisera Turković. Ona je istakla da je to “pozitivan korak”, te da će u tom slučaju biti riješeno i pitanje finansiranja predstojećih izbora.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Ministar finansija i trezora BiH, Vjekoslav Bevanda, takođe je potvrdio informaciju o dogovoru.

– Ministarstvo finansija i trezora uporedo priprema Dokument okvirnog budžeta za period od 2022. do 2024. godine i Nacrt budžeta za 2022. godinu. Po završetku, oba dokumenta biće upućena Savjetu ministara BiH na usvajanje, ali ne možemo precizirati datum dok se ne okončaju sve procedure i tehničke korekcije koje su u toku – rekao je Bevanda.

Pročitajte još

Poslanik PDP u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Mira Pekić, za Srpskainfo kaže da pozdravlja dogovor Kolegijuma Savjeta ministara da se prijedlog budžeta pripremi do 25. aprila.

– Međutim, prvo bi se trebalo razgovarati o budžetu za 2021. godinu, o izvršenju budžeta za prošlu godinu, pa tek onda o budžetu za ovu godinu. Potrebno je vidjeti kako je budžet za prošlu godinu potrošen i da se na osnovu toga bazira ovogodišnji budžet. Ako se govori o budžetu za 2022, on se bazira na 2020, a već postoje neka iskakanja, kao što je otvaranje konzulata u Rijeci i Novom Pazaru, koje je najavila ministarka Turković, što svakako nije planirano budžetom iz 2020, na koji se naslanja privremeno finansiranje – kaže Pekićeva.

Dodaje kako je moguće da se ispune zakonski rokovi za raspisivanje opštih izbora, koji, inače, ističu 4. maja.

– Ako postoji dobra volja, mislim da je moguće da Savjet ministara uspije napraviti prijedlog budžeta, koji se daje Predstavničkom domu i Domu naroda BiH na usvajanje – zaključuje Pekićeva.

“Posla i za tužilaštvo”

Član CIK BiH, Ahmet Šantić, izjavio je da ako se ne pronađe rješenje u vezi s finansiranjem izbora, tu bi, prema njegovim riječima, moglo da bude posla za nadležna tužilaštva.

– Ne bih volio biti na mjestu onog koji svojim postupcima i radnjama onemogućava ostvarivanje biračkog prava. Svako zna svoju obavezu pa mislim da ćemo vrlo brzo upoznati i nadležne u tužilaštvu, da ne bismo imali nemili ishod koji nikom ne bi odgovarao – rekao je Šantić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije