Kultura

Biće organizovana i radionica: Izložba "Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe" etnologa iz Banjaluke u Gradiški

Izložba "Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe" etnologa Danijele Đukanović iz Banjaluke biće otvorena u srijedu, 21. februara, u 18 časova, u galeriji Zavičajnog muzeja Gradiška.

KOČIĆEV ZBOR DJECA ZMIJANJSKI VEZ
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kolekcija zmijanjskog veza predstavlja dio zbirke tekstila Etnološkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske.

Simbolika i značaj zmijanjskog veza prikazani su na rukavima, ošvama, odnosno nisprsnicama ženskih i muških košulja sa Zmijanja, kao i na ženskom oglavlju sa Zmijanja, odnosno boščama. Formiranje kolekcije datira od osnivanja Muzeja Vrbaske banovine 1930. godine do danas.

Zmijanjski vez prikazan u izložbenoj kolekciji izrađen je sredinom 19. i početkom 20. vijeka.

Najvažnija karakteristika zmijanjskog veza je tamnoplava boja, složene ornamentalne kompozicije u izradi koje se nisu mijenjale ni pojednostavljivale od sredine 19. vijeka.

Podsjećamo, zmijanjski vez je uvršten na UNESKO Listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa, čime je postao dio svjetske kulturne baštine.

Na izložbi u Gradiški biće predstavljeno 20 radova, više fotografija i prikazan dokumentarni film o zmijanjskom vezu. Istovremeno biće organizovana radionica veza koju će voditi Svjetlana Marković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu