Društvo

Kompletna Gradiška pokrivena LED rasvjetom: Zamijenjeno više od 6.100 starih svjetiljki, velika UŠTEDA ELEKTRIČNE ENERGIJE i smanjene emisija CO2

Vjerovatno malo ko može da kaže da živi u mjestu koje je potpuno osvjetljeno LED svjetiljkama. To, ipak, mogu stanovnici Gradiške čije je kompletno područje pokriveno novom LED tehnologijom.

javna rasvjeta
FOTO: GRAD GRADIŠKA

A puno je razloga zašto je ovo važno. Osim što omogućava uštedu energije, smanjuje i troškove održavanja i ima pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Projekat “Rekonstrukcija javne rasvjete sa LED svjetiljkama u gradu Gradiška” započet je u maju 2022. godine. Radovi su okončani početkom prošlog mjeseca. Ukupna vrijednost projekta bila je 2.055.308 evra, od kojih su 822.000 evra donatorska sredstva Vlade Republike Slovenije, a preostali dio obezbijedio je Grad Gradiška. Kroz navedeni projekat, rekonstruisana je kompletna javna rasvjeta na području grada Gradiška, odnosno zamijenjeno je 6.126 starih svjetiljki sa LED svjetiljkama, čime će se ostvariti velike uštede u potrošnji električne energije.

FOTO: GRAD GRADIŠKA
FOTO: GRAD GRADIŠKA
tabla
FOTO: GRAD GRADIŠKA

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da riječ o važnom projektu za Gradišku i pojasnio da je projektom smanjena potrošnja električne energije za 72 odsto kao i emisija CO2 za oko 1.000 tona na godišnjem nivou.

Zahvalio se Vladi Slovenije i Centru za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije na finansijskoj podršci i naglasio da ovaj projekat pokazuje da i lokalne uprave sa prostora Republike Srpske mogu da budu ravnopravne lokalnim uprava Evropske unije, što su potvrdili i predstavnici Vlade Slovenije.

Podsjećamo, u prostorijama Gradske uprave promovisan je i obilježen završetak projekta “Rekonstrukcija javne rasvjete sa LED svjetiljkama u gradu Gradiška” i tom prilikom otkrivena tabla projekta ispred Gradske uprave.

Ovom događaju su prisustvovali su i ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar, direktor slovenačkog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Dejan Prešiček i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Pročitajte još

Direktor Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije Dejan Prešiček naveo je tada da Grad Gradiška ima dobre projekte, izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Gradom Gradiška i najavio nastavak na drugim, važnim projektima.

Damijan Sedar, ambasador Republike Slovenije u BiH poručio je da Slovenija podržava reforme i promjene koje vode prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

-Ponosni smo na činjenicu da u BiH ima gradova i ljudi koji imaju viziju, sprovode projekte i postavljaju visoke standarde i grade siguran put ka Evropskoj uniji – istakao je Sedar.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić naveo je da je Gradiška primjer uspješne saradnje i realizacije međunarodnih projekata i da ta iskustva može da prenese i drugim opštinama i gradovima u Republici Srpskoj u čemu ima punu podršku Vlade i ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu