Društvo

BiH dotakla dno: Nikad više penzionera, a manje radnika, bijedne penzije se još isplaćuju samo zbog ovog razloga

U maju ove godine u Federaciji BiH je evidentirano 447.389 korisnika penzije, dok je omjer zaposlenih i penzionera u ovom entitetu trenutno 1,22 radnika na jednog penzionera. U republici Srpskoj situacija je još gora.

penzioneri igraju šah
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Isplatom penzija za maj u Srpskoj su bila obuhvaćena ukupno 284.722 korisnika prava, od kojih 229.042 penziju prima u Republici Srpskoj, a njih 55.680 izvan RS.

Ukupan broj zaposlenih u Republici Srpskoj, u septembru 2023. godine iznosio je 290.745, što znači da je u Srpskoj, otprilike, broj penzionera i radnika izjednačen.

S obzirom na ovakve proporcije, isplata penzija nije upitna samo zbog činjenice da su penzioni fondovi na budžetu, što osigurava da se penzionerima njihova primanja isplaćuju iz isplaćuju iz kase Federacije BiH, odnosno Republike Srpske.

Produženjem životnog vijeka u cijeloj BiH kontinuirano raste i broj penzionera, odnosno korisnika starosne penzije, piše Večernji list BiH.

Prema podacima Populacionog fonda Ujedinjenih nacija, UNFPA u BiH, pretpostavke su kako će do 2031. godine broj penzionera u BiH biti veći za 96.167.

Pročitajte još

Da bi penzioni sistem optimalno funkcionisao, odnosno da bi se penzije mogle isplaćivati iz doprinosa, potrebno je da na jednog penzionera budu najmanje tri osiguranika, odnosno zaposlena radnika.

Taj je omjer u BiH dostigao istorijski minimum i već neko vrijeme na jednog penzionera dolazi manje od 1,2 radnika.

Kako je za novinsku agenciju Fena kazao portparol Federalnog zavoda MIO/PIO Tomislav Kvesić, od primjene Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju iz 2018. godine smanjen je broj zahtjeva za prijevremenu penziju, pa je sve manji broj novih korisnika invalidske penzije.

Takođe, manji je broj i novih korisnika porodične penzije, dok je izražen porast novih korisnika starosnih penzija.

Starosna penzija, prema spomenutom zakonu, u Federaciji BiH se stiče kada osiguranik navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 20 godina penzionog staža, ili kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života.

Prema podacima Fonda PIO Republike Srpske pravo na starosnu penziju u tom entitetu ima osiguranik kada navrši 65 godina života i ima najmanje 15 godina staža osiguranja.

– Osiguranik koji nema navršenih 65 godina života ima pravo na starosnu penziju kada navrši 60 godina života i 40 godina penzijskog staža. Osiguranica koja nema navršenih 65 godina života ima pravo na starosnu penziju kada navrši 58 godina života i 35 godina staža osiguranja – navode iz Fonda PIO RS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu