Politika

"BiH je eksperiment liberalnog svijeta" Dodik poručio da je Komšić u Njujorku iznio svoj lični stav

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u na sjednici Generalne skupštine UN u Njujorku iznio je svoj lični, a ne stav BiH, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Beogradu.

Sastanak vladajuće koalicije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Danas je bilo istupa političara iz BiH, Komšić je neovlašteno nastupio pred Generalnom skupštinom UN. Sve što je rekao, rekao je isključivo kao svoj lični stav, to nije stav BiH – dodaje Dodik.

Dodik kaže da to stvara “nakaradnu situaciju u kojoj Srbi u Republici Srpskoj navodno treba da budu u zemlji u kojoj ne mogu da budu, jer nema nijednog elementa za postojanje i funkcionisanje”.

Pročitajte još

– A u takvoj zemlji vjeruje se ako mi kažemo da pripadamo srpskom narodu da smo zagledani i da volimo Srbiju, da se to kosi sa zdravim razumom, logikom, pa i politikom – kaže Dodik.

Dodik kaže da je BiH sklepana i da je eksperiment liberalnog svijeta.

– Već 30 godina pokušava se naći neki realan osnov za funkcionisanje BiH i uvijek iznova uprskaju ti političari iz Sarajeva – naglašava Dodik.

Kaže da priče o građanskom uređenju traži da se ukinu nacije, da nestanu identiteti i da nestane bilo kakav odnos prema istoriji, sadašnjosti i budućnosti, piše RTRS.

Kada je riječ o manifestaciji “Dani Srpske u Srbiji”, Dodik dodaje da odnosi Srpske i Srbije napreduju, te da su jasni u svakom mogućem smislu.

“Mir u BiH nije ugrožen”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da mir u BiH nije ugrožen i da postoje politički procesi koji se odvijaju.

– To su politički procesi koji traže centralizaciju i politički procesi koji su nametnuti od jednog dijela liberalnog svijeta sa zapada, iz Amerike, iz Evrope – rekao je Dodik.

On je ocijenio da apsolutno nema nikakvih elemenata ugrožavanja mira, te da će sve to, kako kaže, završiti na nekim referendumima i političkim odlukama, odnosno većinskim odlukama parlamenata.

– Sve će se to na taj način završiti. Nikakve puške. Građanski rat je uradio sve što je trebao da uradi, postavio je granicu. Republika Srpska nema aspiracije izvan toga, ali ima aspiraciju da brani ono što je unutra – poručio je Dodik.

On smatra da će sve ovo jednog dana samo po sebi da se desi, bio tu Kristijan Šmit ili neko drugi ili ne bio, to je neko drugo pitanje.

Predsjednik Srpske je upitao da li neko vjeruje u izjavu Šmita da ga podržavaju ljudi iz Srpske.

– Šta mislite da je neki intelektualac i da je neki koji ima legitimitet, kako bi tek onda? Ovako sa takvim budalaštinama koje on izmišlja, uopšte nije teško izaći – rekao je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije