Politika

Uporedio Plenkovića sa Putinom: Komšić pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH obratio se danas Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku kada je između ostalog Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske uporedio sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije.

Željko Komšić
FOTO: ADAM GRAY/EPA

Upozorio je da je jedna od susjednih zemalja BiH aludirajući na Hrvatsku, odbacila presudu Evropskog suda za ljudska prava koja se odnosi upravo na građanska i demokratska načela.

– Ovim putem Ujedinjenim nacijama moramo skrenuti pažnju na, na žalost moram reći, po mome mišljenju necivilizacijski stav Vlade i premijera susjedne zemlje koji su odbacili presudu Evropskog suda za ljudska prava u posljednjoj presudi u “predmetu Kovačević” i zauzeli se upravo za načela koja su odbačena pomenutom presudom, poput političkog načela legitimnog predstavljanja na etničkom principu koje je generator nejednakosti među građanina BiH, i sredstvo pomoću kojeg susjedi podrivaju državu BiH. To je urađeno na takav način da se može okvalifikovati i kao miješanje u unutrašnje poslove BiH – rekao je Komšić.

Tom prilikom je ponašanje Andreja Plenkovića uporedio sa Vladimirom Putinom.

– Nepoštivanje presuda međunarodnih sudova kakvo se moglo čuti od strane premijera susjedne zemlje podsjeća na onaj odnos prema međunarodnom pravu kakav je Vladimir Putin izgradio u slučaju Ukrajine. Međutim to nije samo negativan odnos prema međunarodnim standardima Ujedinjenih nacija nego i politika koja se prema BiH vodi od strane njenih susjeda – kazao je.

Međunarodnoj zajednici je poručio da na Zapadnom Balkanu ne može biti mira dok BiH ne dobije njihovu podršku protiv onih koji produbljuju etničke podjele u BiH.

Istakao je prioritet UN koji se odnosi na globalnu solidarnost te poručio da to u BiH nije moguće dok “njeni susjedi ne prestanu pokušavati da je podijele i obesmisle”, prenosi Kliks.

Pročitajte još

Istražujući zašto se naši ljudi, Bosanci i Hercegovci, odlučuju da napuste svoju zemlju i potraže bolje uslove za život u nekim drugim zemljama, došli smo do zaključka da je temeljni razlog njihovog odlaska, zapravo uvjerenost u nedostatak perspektive u Bosni i Hercegovini – kazao je, između ostalog Komšić i dodao:

– Naši susjedi, ne mogu između sebe podijeliti Bosnu i Hercegovinu, a da pri tome ne uđu u međusobni sukob. Mi svakako nećemo dozvoliti podjelu i nestanak naše hiljadugodišnje države, pod bilo koju cijenu, ma šta ko o tome mislio. Zato smatramo da je u interesu Ujedinjenih  nacija, ukoliko se na Zapadnom Balkanu želi očuvati mir, mora dati podrška državi BiH i njenim institucijama”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije