Politika

“BiH JE PRIMJER ANTISUVERENITETA” Dodik poručio da bez Srpske nema nijedne odluke

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je BiH primjer za antisuverenitet, zemlja pod protektoratom, te da bez Republike Srpske nema nijedne suverene odluke na nivou BiH.

Milorad Dodik
FOTO: SRNA

On je naglasio da je priča o suverenosti veoma uslovna, te da se pri utvrđivanju nivoa suverenosti mora pratiti šta kažu ustav i drugi akti, svjetska praksa, kako se grade suverene odluke.

– Da bi se utvrdio nivo suverenosti mora se pratiti taj slijed. Ako nema Republike Srpske nema nijedne suverene odluke na nivou BiH. Nema je ni u Predsjedništvu BiH, nema je o vojnim pitanjima ako to član Predsjedništva neće, a ako potegne vitalni interes onda o tome odlučuje u krajnjoj instanci Narodna skupština Republike Srpske, koja poništava odluke Predsjedništva BiH, pa šta je to nego dokaz suvereniteta? – rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je istakao da ako neko ima pravo da konačno odluči o nečemu, onda je to dokaz suvereniteta.

– Činjenica je da jedan dio suvereniteta BiH postoji na međunarodnom planu, i kao takav je i predviđen – rekao je Dodik i naglasio da je problem kada se iz Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma citiraju samo one riječi koje nekome odgovaraju.

On je naveo da iz FBiH mogu da galame i skreću pažnju, ali da ne mogu ne mogu da spriječe aktivnosti koje Srpska ima u skladu sa Ustavom.

Pročitajte još

– Pokušavaju sve vrijeme da putem visokog predstavnika, Ustavnog suda, međunarodnih prijatelja da zagorčaju situaciju oko Republike Srpske…. – rekao je Dodik i ukazao na organizovanost dijaspore u mržnji prema Srbima i Srpskoj.

Dodik je rekao da oni dan i noć rade na tome kako napakovati Republici Srpskoj, imaju vrlo razgranatu mrežu, te naveo i primjer stranih novinara koji su nekada bili ratni izvještači koji su ponovo aktivirani da pišu tekstove o BiH.

On je podsjetio da je EU prije desetak godina napravila analizu, pa naglo sklonila, o tome ko koliko ima ovlaštenja na evropskom putu, koja su dokaz suvereniteta, a u kojoj je rečeno da Srpska ima najviše ovlaštenja u BiH za evropska pitanja – 83 odsto ovlaštenja za evropska pitanja ima Srpska, dok je na zajedničkom nivou preostalo 17 odsto, toliko je BiH suverena u odnosu na Srpsku.

– To im se nije svidjelo pa su pokušali da to sve premjeste na nivo zajedničkih organa i ono što je nadležno i što nije. Sklonili tu analizu, jer im nije odgovarala. FBiH ima manje jer ima kantone. Najmanje ovlaštenja za pitanje BiH ima nivo BiH – rekao je Dodik.

Kada je riječ o bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću, Dodik je istakao da on može da dođe u Banjaluku kao građanin i da mu se neće ništa dogoditi, ali da u njoj nema šta da traži u formalno-pravnom i državnom smislu.

Srpska nastavlja borbu za sve ono što joj pripada po Ustavu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da će Srpska nastaviti da se bori za ono što joj pripada po Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu i da neće dozvoliti da bude razgrađena.

Pročitajte još

– Republika Srpska je mala i u formalno-pravnom, odnosno međunarodnom smislu nije priznata kao država, ali ima sve kapacitete države i to je predviđeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom i toga se nećemo odreći – rekao je Dodik.

On je podsjetio da su Amerikanci obećali nekadašnjem lideru SDA Aliji Izetbegoviću da će oni, kada potpiše Dejton, godinama raditi na razgradnji Srpske i da će napraviti BiH kao funkcionalnu državu.

– Malo sutra, to zavisi i od nas, nije sve u moći Amerikanaca. Moćni jesu, ali su – jednako tako i arogantni. Uvedu sankcije meni, ali i mom unučetu od četiri godine. To je njihova moć i na tome se iživljavaju – rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da ima saznanja da je u američkom Stejt departmentu bilo svađe u vezi sa sankcijama koje su nedavno uvedene visokim zvaničnicima Republike Srpske i na nivou BiH.

– Kako onda misle da ćemo sa njima sarađivati i da im aplaudiramo za uvođenje sankcija? To je vrhunac njihove “uspješne politike” – rekao je Dodik.

On je naglasio da je Amerika i dalje globalna sila, ali da nije više ni politički, ni finansijski centar svijeta, te dodao da u tom smislu postoje alternative.

Dodik je istakao da se neće dogoditi da EU uvede sankcije Republici Srpskoj koja nije izolovana i nikada nije imala više prijatelja spremnih da razumiju njenu poziciju i da joj pomognu.

– To se neće desiti na štetu raznih pjevača koji svaki dan u Republici Srpskoj pokušavaju da otpjevaju neke arije o tome – rekao je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije