Politika

„BiH nikad neće ući u EU“ Izvršni direktor Helsinškog odbora nema dilemu

Dobijanje kandidatskog statusa za ulazak u EU neće donijeti bilo kakvu korist građanima BiH, već će od toga jedino profitirati korumpirani političari u BiH i Briselu.

Branko Todorović, Helsinški odbor za ljudska prava RS
FOTO: HELSINŠKI ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA RS

Ovo za Srpskainfo kaže Branko Todorović, izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske, komentarišući prekjučerašnju odluku Savjeta opštih poslova EU da BiH zvanično dodijeli status kandidata.

Iako su mnogi nazvali „istorijskom“ odluku Brisela da BiH pokloni kandidatski status, Todorović ističe da je dobijanje kandidature jedno, a ulazak u punopravno članstvo EU nešto sasvim drugo.

– Slobodno mogu reći da BiH nikad neće ući u EU. Tu se ne radi o nekakvom pesimizmu, već o prostoj činjenici. Niti EU želi nas, ovakve kakvi jesmo, niti to žele političari na vlasti u Republici Srpskoj i BiH. Oni će uraditi sve što je u njihovoj moći, a što se može jasno vidjeti i iz njihovih izjava, da BiH nikad ne uđe u EU. Da li je to zbog korupcije, da li zbog nečijeg duga prema Rusiji, nekih tajnih dogovora da se sudbina BiH veže za određene zemlje u susjedstvu, manje je bitno – tvrdi Todorović.

Politički šljam

On, između ostalog, smatra da će od dobijanja kandidatskog statusa jedinu korist imati korumpirani političari u BiH, kao i njihovi „kompanjoni“ iz Brisela.

– Kandidatski status će, zapravo, samo otvoriti još jednu novu mogućnost da kriminalizovani političari i politička mafija u BiH, koja je proteklih godina doslovno pokrala milijarde, vrlo brzo nađe partnere među korumpiranim političarima u Briselu, a vidimo da ih tamo ima. Taj politički šljam, koji je nažalost vrlo snažan i žilav, brzo će naći način kako da pljačka novac i iz pretpristupnih fondova EU, kojih ima mnogo. To će biti u zajedničkom interesu jedne i druge strane, a građani BiH od toga neće imati nikakve koristi – tvrdi Todorović.

Na naše pitanje zbog čega su se šefovi država EU uopšte odlučili da BiH daju kandidatski status, ako je situacija zaista takva kako je opisuje, izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava RS odgovara da se tu, prema njegovim riječima, radi o „licemjernom političkom triku“.

Pročitajte još

Mirno gledamo vlastitu propast

– Postoji nekoliko očiglednih stvari. Ovakva BiH ne može se nadati ulasku u EU, i to je jasno svim akterima ove priče. To je jasno onima u Briselu koji donose odluke, to je jasno političkim liderima koji vode BiH, i to je jasno svakom pametnom i razumnom čovjeku. Ono što je poražavajuće za sve nas, koji smo decenijama sanjali o evropskim integracijama, jeste to što se pokazalo da EU vodi nešto što liči na dnevnu politiku. Mnogi su očekivali da Brisel ohrabri i podrži evropske procese demokratizacije BiH, približavanje evropskim standardima kad je u pitanju zakonodavstvo, ekonomija. Nažalost, to se nije dešavalo, a u tome je EU ovdje imala izuzetno dobre partnere, kojima takođe ni na kraj pameti nije bilo da BiH vode ka EU, jer bi to za njih značilo da više nema pljačke, korupcije, kriminala, zloupotrebe položaja, odnosno svega po čemu smo jedna od vodećih zemalja u svijetu – ističe Todorović.

On, međutim, tvrdi i da od odgovornosti za ovakvo stanje nisu „abolirani“ ni građani Srpske i BiH, koji, prema njegovim riječima, nijemo posmatraju vlastitu propast.

– Svjedočimo jednoj političkoj nezrelosti građana koji su svoju sudbinu prepustili u ruke neodgovornih političkih lidera. Zato BiH već skoro tri decenije stoji u mjestu. Građani ove zemlje, jednostavno, nisu spremni da sudbinu uzmu u svoje ruke. Rezultat toga je agonija u kojoj živimo – zaključuje Todorović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu