Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BiH preuzima potpunu kontrolu nad dijelom neba gdje je 80 posto vazdušnog saobraćaja

Biznis
Autor:

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

BiH će u noći sa 4. na 5. decembar konačno preuzeti potpunu kontrolu nad nebom iznad svoje teritorije, potvrdio je direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) Davorin Primorac.

Primorac je pojasnio da to znači da će BiH preuzeti kontrolu neba iznad 10.000 metara, koje je najfrekventije i najisplativije, navodeći da su do sada kontrolu, i ujedno veliku finansijsku dobit, imale susjedne zemlje Srbija i Hrvatska.

– Mi preuzimamo srednji i gornji sloj vazdušnog prostora, gdje se odvija više od 80 odsto vazdušnog saobraćaja. Na tom dijelu je najveći broj preleta i riječ je o prostoru iznad 10.000 metara visine – rekao je Primorac za Dnevni avaz.

On je ocijenio da je ovo važan događaj i za BiH i za BHANSA, koja je samofinansirajuća nerpofitna organizacija.

foto : Siniša Pašalić / RAS Srbija

– Naši troškovi biće veći za 20 odsto, ali očekujemo i značajne finansijske prihode. Očekujemo 12 do 13 miliona KM u odnosu na godinu ranije – naveo je Primorac.

Primorac je rekao da će novi kontrolori već u decembru početi sa radom, te najavio da će BHANSA uložiti višemilionski iznos u obnovu kontrolnih tornjeva u Sarajevu, Banjaluci i Tuzli.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO