Svijet

Bijela kuća se ograđuje: SAD posvećene bezbjednosti Izraela, nisu bile uključene u napad na Iran

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas, nakon završetka sastanka G7 u Italiji, da je Vašington posvećen bezbjednosti Izraela, kao i da SAD nisu bile uključene ni u jednu ofanzivnu operaciju na Iran.

Iran raketirao Izrael
FOTO: ATEF SAFADI/EPA

Neću da govorim o prijavljenim napadima… Sve što mogu da kažem je sa naše strane, za sve članice G7, da je naš fokus na deeskalaciji, rekao je Blinken novinarima poslije skupa G7 na Kapriju u Italiji.

Blinken je pozvao Izrael da hitno ispuni svoje obaveze u vezi sa isporukom humanitarne pomoći za Pojas Gaze, navodeći da su, iako su preduzeti neki važni koraci, potrebni značajniji rezultati, prenio je Tajms of Izrael.

Pročitajte još

Neimenovani iranski zvaničnik izjavio je ranije danas, nakon izvještaja svjetskih medija da je Izrael pokrenuo napad na iransku teritoriju i da su u iranskom gradu Isfahanu odjeknule eksplozije, da nije potvrđeno da je incident izazvan iz inostranstva.

– Nismo utvrdili nikakav spoljašnji napad, a istraga više naginje ka tome da se neko infiltrirao, nego da je izvršen napad koji je došao van zemlje – rekao je zvaničnik, prenio je Rojters.

Naveo je da Iran nema plan da se momentalno osveti Izraelu.

Američki zvaničnik prethodno je rekao za CNN da je Izrael napao iranski grad Isfahan u znak odmazde za iranski napad na Izrael 13. aprila, a iranski mediji objavili su da su oborena tri drona iznad Isfahana.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu