Svijet

NEĆE PROĆI BEZ SANKCIJA Evropski savjet osudio napad Irana na Izrael, nije zaboravljena ni Ukrajina

Evropski savjet, izvršno tijelo Evropske unije unije, osudio je na vanrednom dvodnevnom samitu u Briselu nedavni napad Irana na Izrael najavljujući dalje sankcije Teheranu i istakao potrebu da se ubrza i intenzivira neophodna vojna pomoć Ukrajini.

zastava EU, Evropska unija
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

U usvojenim zaključcima o Ukrajini, Bliskom istoku i Turskoj, Evropski savjet je osudio nedavni napad Irana na Izrael, naglašavajući podršku za izraelsku bezbjednost i najavljujući dalje sankcije protiv Irana, naročito u vezi sa dronovima i raketama.

Evropski savjet poziva Iran i njegove saveznike da prekinu sve napade i poziva sve strane da pokažu izuzetnu uzdržanost i da izbjegavaju bilo kakve radnje koje bi podigle tenzije – navodi se u saopštenju.

Podrška Ukrajini

Takođe, Evropski savjet ponovio je podršku “Ukrajini, njenom narodu, nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu” i osudio “nastavljene vazdušne i raketne napade Rusije na ukrajinske civile”, piše u saopštenju.

Pročitajte još

U zaključku se najavljuje povećavanje humanitarne pomoći i civilne zaštite, ali se i podvlači “potreba da se hitno pruži protivvazduhoplovna pomoć Ukrajini i da se ubrza i intenzivira neophodna vojna pomoć, uključujući artiljerijsku municiju i rakete”.

Dodaje se da ES pozdravlja napretke povodom prijedloga da se prihodi od zamrznutih ruskih sredstava usmjere ka Ukrajini i poziva da se taj prijedlog što prije usvoji.

Podrška rješavanju krize u Gazi

Prema zaključku Savjeta iz marta, ponavlja se, to tijelo pruža podršku rješavanju krize u Gazi bez odlaganja i to implementacijom Rezolucijom 2728 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Ističe se da je neophodan “momentalni prekid vatre i bezuslovno puštanje svih talaca, kao i omogućavanje punog, brzog, bezbjednog i neometanog pristupa humanitarnoj pomoći za Palestince”. ES ukazuje da je spreman da sarađuje sa svim partnerima na deeskalaciji tenzija na Bliskom istoku, kao i u Libanu, gdje poziva sve strane na posvećivanje primeni Rezolucije 1701 SB UN.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu