Svijet

(MAPA) ŠTA JE GAĐAO IZRAEL Iranski grad Isfahan primarna meta, a evo šta se sve nalazi u njemu

Izrael je rano jutros napao Iran. Meta je, kako se navodi, bio grad Isfahan. Današnji napad Izraela je bio odgovor na prvi u istoriji direktni napad Irana na izraelsku teritoriju.

iranske rakete
FOTO: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA

Grad Isfahan u centralnom Iranu pogođen je u pet sati ujutro po lokalnom vremenu. U bazi u blizini grada nalazi se jedno od iranskih nuklearnih postrojenja, iako su američki vojni izvori rekli da se vjeruje da meta nije nuklearna.

Koliko je obim štete?

Iran je pokušao da umanji značaj bilo kakve značajne štete na svojim vojnim objektima od ovog napada Izraela i potpuno je negirao da je bilo koja nuklearna elektrana uništena, tvrdeći da “do sada nisu prijavljeni nikakvi udari velikih razmjera ili eksplozije od bilo kakve vazdušne prijetnje”.

Izvještaji koji se pozivaju na visoke američke vojne izvore su u suprotnosti sa tvrdnjama Irana i kažu da su ciljevi pogođeni.

Obim štete nije jasan, jer se vjeruje da su napadi bili usmjereni na bazu vazduhoplovnih snaga u blizini Isfahana u kojoj se dugo nalazila iranska flota američkih F-14 “tomkets” – kupljenih prije Islamske revolucije 1979. godine.

Pročitajte još

Prvi izvještaji iranske novinske agencije Fars navode da su se čule tri eksplozije u blizini Kadžavarestana, u blizini aerodroma Isfahan i vojne vazdušne baze Šekari, dok je portparol iranske državne agencije Hosein Dalirian rekao da je „nekoliko dronova uspješno oboreno“.

“Čuli smo pucnje, bila je protivvazdušna odbrana”

Nakon što su iranski zvaničnici rekli da su njihova nuklearna postrojenja „bezbijedna“, javila je poluzvanična novinska agencija Tasnim iz blizine postrojenja za konverziju uranijuma. Prikazani su snimci sa dva različita položaja protivavionskih topova, a detalji snimka su odgovarali poznatim karakteristikama lokacije iranskog postrojenja za konverziju uranijuma u ​​Isfahanu.

– U 4:45 čuli smo pucnje. Ništa se nije dešavalo. To je bila protivvazdušna odbrana – rekao je jedan novinar.

Šta je rekao Izrael

Zvanično se Izrael još nije oglasio. Međutim, jedan izraelski zvaničnik rekao je Vašington postu u petak da su izraelske odbrambene snage izvele vazdušni napad unutar Irana u znak odmazde za iranski baraž od oko 350 projektila i dronova lansiranih preko noći u nedjelju.

Zvaničnik je rekao da je napad “imao za cilj da signalizira Iranu da Izrael ima sposobnost da izvrši napad unutar zemlje”, prenio je Vašington post.

Pročitajte još

Kakvo je to nuklearno postrojenje u Isfahanu?

Postrojenje u Isfahanu, čija je izgradnja počela 1999. godine, upravlja sa tri mala istraživačka reaktora koje je isporučila Kina, kao i proizvodnjom goriva i drugim aktivnostima za iranski civilni nuklearni program. Čini se da je lokaciju pogodila eksplozija u novembru 2011.

Neka početna nagađanja sugerisala su da je radarski objekat u bazi možda bio meta napada.

Podjednako važni su i iranski proizvodni pogoni oružja u gradu i oko njega. Početkom prošle godine napadnut je napredni pogon za proizvodnju oružja u gradu. U napadu su učestvovala tri drona, za koji se odgovornost pripisuje Izraelu.

Kao i u sadašnjem napadu, iranski zvaničnici su dali kontradiktorne izjave.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da nema štete na iranskim nuklearnim postrojenjima, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu