Gradovi

BIJELJINA DOBIJA MODERAN ZATVOR Kapacitet udvostručen, više prostora za osuđenike

Bijeljina će uskoro dobiti moderan zatvorski kompleks u koji je investirano oko 10 miliona maraka. Kapacitet će biti duplo veći u odnosu na postojeći Kazneno-popravni zavod.

BIJELJINA DOBIJA MODERAN ZATVOR Kapacitet udvostručen, više prostora za osuđenike
FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Izgradnja je započeta 2009. godine sredstvima Vlade RS, a prošle godine počela je i druga faza u vrijednosti od 4,4 miliona evra obezbijeđenih iz IPA fonda.

Na gradilištu se radi punom parom. Građevinski radovi bi trebalo da budu završeni do kraja oktobra, a do kraja godine, nakon tehničkog prijema i dobijanja upotrebne dozvole, KPZ iz stare zgrade u gradu biće preseljen u novi kompleks na Golom Brdu. Imaće tri paviljona, jedno poluotvoreno odjeljenje za zatvorenike, ambulantu sa stacionarom, restoran i druge neophodne sadržaje.

Evropski standardi

Direktor KPZ Milenko Gajić pojašnjava da je kapacitet broja zatvorenika udvostručen, te će u novim prostorijama moći biti smješteno oko 250 zatvorenika i stotinak pritvorenika.

FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Dodaje da to podrazumijeva i povećanje broja radnika koji će raditi u ovom objektu.

U skladu s evropskim standardima, svaki zatvorenik imaće najmanje četiri kvadratna metra prostora. Imaće više sadržaja i kada su u pitanju radno-okupaciona terapija, kulturno-prosvjetni rad, sportske aktivnosti.

Povrće, svinje i ovce

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora za poslove tretmana u KPZ Bijeljina, Aleksandar Majdov, pojašnjava da to obuhvata sportske terene, radionice, prostorije za vjerske obrede.

– U sklopu kompleksa nalazi se i ekonomija na kojoj su zastupljeni plastenička proizvodnja povrća, ali i farma svinja i ovaca. Zatvorska ekonomija je počela s radom na oko 10,5 hektara površine, a oko dvadesetak objekata, starih magacina i hangara – lokacija koju su predstavnici Oružanih snaga BiH ustupili na korištenje Vladi RS i Ministarstvu pravde, renovirano je, adaptirano i ograđeno. Koriste se kao obori za svinje i štala za ovce, a dio ovog prostora namijenjen je za tov 1.500 pilića. Od prošle godine tu je smješteno i 30 pčelinjih društava. Osim farme, štićenici ove ustanove obrađuju i oko 4,2 hektara zemljišta na kojem uzgajaju kukuruz i ječam. Proizvodimo povrće, luk, krompir, paradajz i papriku. Rad na ekonomiji doprinosi resocijalizaciji štićenika, ali i njihovom boljem tretmanu, jer konzumiraju zdravu i organsku hranu – kaže Majdov.

FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

U novom kompleksu biće olakšan rad i zaposlenima, ocjenjuje i načelnik Službe obezbjeđenja u ovoj ustanovi Dalibor Vujnović. On obrazlaže da će nova tehnika, nova oprema, novo ljudstvo olakšati rad i stvoriti udobniji ambijent za osuđena lica.

– Bezbjednost će, kao i do sada, biti na visokom nivou, ali će štićenici imati bolje uslove za boravak, život i rad – naglašava Vujnović.

Šest ustanova zatvorenog tipa

Izgrađene su prostorije za razgovor sa zatvorenicima, za posjete, smještaj ličnog depozita zatvorenika i kancelarije za sve zaposlene.

Bijeljinski zatvor jedna je od šest ustanova zatvorenog tipa u Srpskoj u kojoj kaznu trenutno izdržavaju lica osuđena do tri godine sa područja Bijeljine, Ugljevika, Lopara, Bratunca, Srebrenice, Šekovića i Osmaka.

Pored državnog zatvora u Istočnom Sarajevu, ovo će biti jedan od najmodernijih zatvora.

Prihvati notifikacije