Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BIKOVA SPERMA TRAŽENA ROBA Kilogram košta 1.000 KM, a farmeri sumnjaju da od sjemena iz uvoza dobijamo BOLEŠLJIVU TELAD

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/Ras Srbija

Pored najrazličitijih roba koje na naše tržište dolaze iz bijelog svijeta, u BiH se uvozi i bikova sperma čija se vrijednost na petogodišnjem nivou kreće oko 2,5 miliona KM.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, najveće količine ovog genetskog materijala za osjemenjavanje u BiH dolazi iz Njemačke, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Norveške i Italije.

Međutim, u proteklom periodu bikovu spermu smo, doduše u manjim količinama, nabavljali i iz SAD i Kanade.

Kad se napravi neki prosjek, kilogram košta oko 1.000 KM, a, primjera radi, prije par godina smo iz Njemačke uvezli 65 kilograma, ukupne vrijednosti 261.500 KM.

Farmeri poručuju da nisu protiv uvoza bikovog sjemena, ali da bi bilo dobro pratiti i upoređivati kakve životinje od njega nastaju. Ne isključuju mogućnost da nam Evropa šalje loše sjeme, zbog čega, kako naglašavaju, u našim štalama na svijet dolaze bolešljiva telad.

– Ona, kad narastu u krave, umjesto 8.000, godišnje daju tek 5.000 litara mlijeka. To je posljedica lošeg genetskog materijala, od kojeg su, vještačkom oplodnjom, dobijeni. Naime, jasno je da doza koja u inostranstvu može da se nabavi po cijeni ispod jedne KM, ne može da da ništa kvalitetno – upozoravaju domaći stočari.

Veterinari ističu da je najvažnije da domaće krave budu osjemenjene kvalitetnim sjemenom, odnosno da u budućnosti dobijamo telad i goveda sa sve boljim karakteristikama.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO