Magazin

Biljke koje ne traže nikakvu specijalnu njegu: Posadite ih jednom i cvjetaće narednih 10 godina

Toplo vrijeme je već pokrenulo cvjetanje i bujanje prirode, dok nam priroda poručuje da je vijreme za baštovanstvo

Lavanda
FOTO: FREEPIK

Ovih deset višegodišnjih biljaka su izuzetno zahvalne iz razloga jer nisu skupe ni za održavanje, ni za prvobitnu sadnju, a dobrobiti koje nam daju su ogromne.

Ako ste savladali način na koji možete da gajite biljke bez pesticida, danas je vrijeme da naučite koje su to biljke koje ne zahtevaju specijalnu njegu:

Lavanda

Ako imate suvu i osunčanu parcelu, posadite lavandu. Preporuka je da posadite sadnicu sa korijenom, ali možete da pokušate i sa semenom lavande. Izuzetno se lako održava, cveta celo leto, a osim divnog cvjeta, list se može koristiti kao sredstvo za rasterivanje insekata i osvežavanje ormara.

Peršun

Postoji nekoliko vrsta peršuna među kojima je onaj sa jakim korijenom i onaj koji daje mnogo lišća. Koji god da posadite, nećete pogrešiti. Ova višegodišnja biljka voli sunce i propusnu zemlju, ali morate ga redovno zalivati.

Jedan od najboljih antioksidanata preporučuje se u svakodnevnoj ishrani. Jedite ga svježeg, u supama, čorbama, salatama… Jednom posađen peršun, rast će godinama u vašem dvorištu.

Origano

I on voli sunce i dobro dreniranu zemlju. Ali osim toga, nikakva druga njega mu nije potrebna. Cvjetaće i rasti i privlačiti pčele u vaše dvorište. Iako ne miriše kao origano iz kesice, na koji smo navikli, izuzetno je aromatičan, ukusan i zdrav. Od njega možete da kuvate čaj, stavljate ga u jela, berete kao ukrasnu biljku i stavljate u vazu, jer ima divne cvjetiće.

Origano je jedan od najboljih antioksidanata i koristi se kao prirodni antibiotik.

Vlašac

Bilo da ga sadite kao biljku sa korijenom ili kao seme, vlašac će brzo da se „primi“ i da se udomaći kod vas u bašti. Bere se 60 dana nakon sjetve, oštrim makazama. Koristi se kao salata, dodatak jelima i td. Izuzetno je zdrav, a ukus podsjeća na mladi, bijeli luk.

Pročitajte još

Kada odlučite da pustite vlašac da samostalno raste, nagradiće vas sitnim ljubičastim, okruglim, glavama – cvjetovima. Mnogi smatraju da je ovo najlepši cvijet u bašti.

Ruzmarin

Nema zahvalnije biljke od ruzmarina. Ostavite mu dovoljno prostora u dvorištu i on će rasti i bujati „kao iz vode“. Vodite računa da ga redovno orezujete i formirate žbuniće. Kažu da podstiče kreativnost, pa se preporučuje u kancelarijskom prostoru.

Miris podsjeća na tamjan, pa ga vernici rado beru i njime ukrašavaju kuće. Jednom kada ga dodate krompiru, nikad nećete moći da prestanete da ga koristite. Dodajte dve-tri grančice ruzmarina u maslinovo ulje i koristite ga za salatu. Ukus je nevjerovatan. Pčele obožavaju cvijet ruzmarina, a on će biti ponos vaše bašte.

Žalfija

Žalfija ili kadulja je biljka kojoj je potrebna pažnja. Ne voli mnogo suvo zemljište, ali ne podnosi previše vode. Pazite kako je siječete, da se ne bi osušila. Ali ova biljka je zaslužila svu pažnju svjeta, s obzirom na ljekovito svojstvo.

Ukoliko imate ginekološke ili probleme sa zubima, savjetuje se ispiranje čajem od žalfije. Ovo je biljka koju morate imati u bašti, pogotovo kada vidite kako lijepe cvijetove ona daje.

Matičnjak

Ili limunova trava je aromatični cvet koji se odlično slaže sa limunadom. Čaj od matičnjaka je poznat po tome što smiruje nerve, što ćete osjetiti čim pomirišete ovu divnu biljku.

Pčele obožavaju matičnjak, a u bašti se širi kao korov. Jednom posađen matičnjak raste godinama u vašem dvorištu, samo vodite računa da se ne raširi previše.

Kamilica

Ima li jednostavnijeg i ljepšeg cvijeta od kamilice. Ona je simbol čistoće i zdravlja. Mnoge podsjeća na djetinjstvo, upravo zbog čaja koji smo pili. Izuzetno se lako gaji i svaka bašta mora da ima ovu divnu biljku, prenosi Krstarica.

Majčina dušica

Timijan ili majčina dušica ne voli previše brižne baštovane. Što manje pazite ovu biljku ona bolje raste. Odlična je u čaju, ali savršena kao dodatak jelima sa mesom. Nezamenljiva!

Nana

Slična matičnjaku, i nana će se raširiti u vašem dvorištu dok trepnete. Savjet iskusnih baštovana je da je sadite u zasebnoj saksiji, žardinjeri ili kanti. Odlična je jer zahtjeva minimum nege, dok daje tako mnogo. Osim čaja, nana je idealna za pravljenja ledenog čaja ili soka tokom ljetnjih mjeseci

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu