Kolumne

Bilmezi, konji i ostali

Konji, bilmezi, majmuni, balavci, idioti, bolesnici, budale, ludaci… sjede u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ovo smo mogli da čujemo iz usta narodnih poslanika, ali i gostiju koji su se smjenjivali za govornicom.

Bilmezi, konji i ostali
FOTO: RAS SRBIJA

Već duže vrijeme atmosfera u Narodnoj skupštini je naelektrisana i bilo je samo pitanje dana kad će sve da eksplodira. A puklo je onog momenta kad je ministar Lukač udario, odgurnuo ili šta već, poslanika Draška Stanivukovića. Uslijedilo je izvinjenje od strane ministra, ali ostao je gorak ukus poslije svega viđenog. Jedan ministar sebi ne smije da dozvoli onakvo ponašanje. Bez obzira na to šta ko mislio, ali Dragan Lukač je u pitanje doveo i svoj položaj.

A sad dolazimo na pitanje otkud zastave NATO u sali Narodne skupštine Republike Srpske. Čiji je to propust i ko je dozvolio da se one unesu u zgradu parlamenta? Odgovor na ovo pitanje moraće da saopšti rukovodstvo Narodne skupštine. Taj postupak opozicije doživio sam kao uvredu i pitam se da li oni uopšte znaju šta su uradili. Pod tom zastavom ubijeni su mnogi nedužni građani Srpske, a posljedice danas trpe svi narodi. Broj oboljelih od karcinoma je sve veći, i to na onim mjestima gde su avioni NATO pod plaštom neke njihove borbe za demokratiju prosipali smrtonosni teret. Bilo kakva saradnja sa NATO mi dođe kao saradnja s đavolom.

Ključno je pitanje zašto je ugled institucije Narodne skupštine Republike Srpske srozan do temelja. Odgovore treba tražiti na svim stranama. Čini se da oni koji su izabrani za narodne poslanike, nažalost većina njih, nisu ni svjesni odgovornosti koju nosi parlament. Biti narodni poslanik ne znači samo primanje plata i naknada, dizanja ruku kad vam neko to naredi, već ove pozicije nose odgovornost prema biračima. Zahtijevaju uključivanje mozga prije bilo kakvih reakcija. Znače poštovanje parlamentaraca, bez obzira da li se radi o vlasti ili opoziciji, poštovanje svih gostiju koji dođu u ovaj dom, baš kao što je i gost obavezan da poštuje domaćine.

Sve to važi i za rukovodstvo Narodne Skupštine, koje je i najodgovornije za to što nam se parlament pretvorio u zoološki vrt.