Sudbine

"Bilo mi je hladno i onda, prekid filma" Saša ima 35 godina i već dva puta je PREVARIO SMRT

Dobio sam temperaturu, sjećam se da mi je bilo hladno i onda - prekid filma. Sljedeće što pamtim jeste da sam se probudio na respiratoru.

"Bilo mi je hladno i onda, prekid filma" Saša ima 35 godina i već dva puta je PREVARIO SMRT
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ovako za Blic govori Saša Ristić (35) iz Draškovca kod Leskovca, kome su ljekari Kliničkog centra u Nišu uspjeli da spasu život poslije 33 dana u intenzivnoj nezi i 12 na respiratoru. Saša je tokom bolničkog liječenja smršao više od 20 kilograma, toliko je slab da jedva govori, a umara ga i razgovor od nekoliko minuta.

– Od supruge sam dobio koronu. Ona se zarazila u prodavnici gdje radi. Korona mi je potvrđena 15. decembra, a deset dana kasnije su me odvezli u bolnicu. Znam samo da mi je bilo hladno. Djeda koji je ležao pored mene na grudnom odjeljenju gdje smo primali kiseonik pričao mi je da smo sve vrijeme razgovarali, ali ja se ne sjećam ničega, sve dok se nisam probudio na respiratoru – priča Saša jedva čujnim glasom.

Bitka za njegov život trajala je nešto više od mjesec dana.

– Kažu “u končac” sam ostao živ, zamalo, ljekari su mi spasli život. Kažu da nisam imao jako srce i jaka pluća, ne bih ostao. Iz kome sam se probudio 5. januara, ništa nisam znao. Tri dana kasnije su me skinuli sa respiratora i stavili mi masku.

Kada ga je vidjela trogodišnja kćerkica, isprva nije mogla da prepozna oca.

– Imao sam veliku bradu i smršao sam mnogo, nema me. Prije bolnice sam imao 106, a sada ni 95 kilograma. Kada sam se obrijao, prepoznala me i mnogo se obradovala – priča Saša.

Vjerovali ili ne, ali ovo je Saši drugi put da je prevario smrt.

Nevjerovatna sudbina

– Prije 23 godine mi je stativa za mali fudbal teška 250 kilograma pala na glavu i bio sam 23 dana u komi, imao sam pet kliničkih smrti i 46 dana sam proveo u bolnici. Poslije sam tri i po godine bio u banji na rehabilitaciji. Od tada sam imao malo poremećen centar za ravnotežu, malo se zanjišem dok hodam, i izgubio sam sluh na lijevom uvetu, ali nikakav drugi zdravstveni problem nisam imao.

Inače, Sašin ispraćaj iz intenzivne njege Kliničkog centra bio je jako emotivan. Suze, aplauzi, svi su bili tu – sestre, načelnik odjeljenja, direktor Klinike, Sašini supruga i otac.

– Putuj, Saša, živi i pamti kako smo se svi hrabro borili – poručili su mu medicinski radnici Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju.

“Nije mogao da govori”

Prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš, kaže da je i nakon skidanja sa respiratora Sašino stanje bilo teško.

– Proveo je 12 dana na respiratoru. Nakon ekstubacije nije mogao da govori. Bojali smo se da su mu glasne žice nepovratno oštećene od dugotrajne intubacije. Na sreću, istog popodneva njegov promukli glas se vratio. I nakon skidanja sa respiratora stanje je bilo jako ozbiljno. Ostao je na intenzivnoj njezi, a onda smo ga sa negativnim PCR nalazom i u mnogo stabilnijem stanju prebacili u našu “zelenu” intenzivnu njegu, gdje je nastavljen 24-časovni nadzor – rekao je prof. dr Janković.