Sudbine

BIROKRATSKA DRAMA DOBIJA EPILOG Uprava za strance: Neka Efrozina dođe da riješimo problem

Poslije duge brobe s birokratijom, bračni život Šumadinca Bojana Stankovića i njegove supruge Efrozine Stanković iz Ruande, mogao bi konačno da se oslobodi svih administrativnih prepreka u Srbiji.

BIROKRATSKA DRAMA DOBIJA EPILOG Uprava za strance: Neka Efrozina dođe da riješimo problem
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Naime, rođeni Mladenovčanin i njegova zakonita supruga iz Ruande već godinu i po dana žive u Srbiji, a prošlog maja dobili su i kćerku Iza Zoe. I dalje muku muče s birokratijom. Kako tvrdi Bojan, Efrozina već skoro godinu dana ne može da produži vizu u Srbiji zbog čega je morala da plati porođaj u “Višegradskoj” 110.000 dinara. Takođe, Afrikanka ne može ni sebi da izvadi zdravstvenu knjižicu, a ni bebi od rođenja.

Blic je zbog toga kontaktirao Upravu za strance, gdje ističu da Efrozina nije podnijela zahtev za produžetak vize, zbog čega je izgubila sva prava, pa čak i pravo da devetomjesečnoj bebi izvadi zdravstvenu knjižicu.

Pročitajte još

– Nismo dobili ni pisani ni usmeni zahtjev. Tačno je da nismo primali klijente tokom prvog talasa epidemije, ali smo radili putem mejla ili telefona. Stankovići su mogli na taj način da nam se obrate – apostrofiraju u Upravi za strance.

Kako kažu, i dalje postoji način da se riješi problem.

– Efrozinu nećemo goniti krivično. Istek vize je prekršaj za koji se krivično ne odgovara. Efrozina može doći u Upravu za strance da vidi koja su joj prava. Ništa joj neće biti. Svaki slučaj je zaseban – naglašavaju u Upravi za strance.

Poslije pisanja Blica o njihovim problemima reagovao je zaštitnik građana Zoran Pašalić, koji će, kako saznaje Blic, takođe kontaktirati sa Stankovićima kako bi se našlo rješenje problema.

Inače, kako je Blic već pisao, Stankovići tvrde da su nekoliko nedjelja pred suprugin porođaj u maju, otišli su u Upravu za strance u Savsku ulicu da produže Efrozini vizu, ali u toj službi nisu primali klijente zbog pandemije korone.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Afrikanka se porodila u “Višegradskoj” gdje su joj porođaj naplatili 110.000 dinara pošto joj je istekla viza. Takođe, pošto Efrozina nije produžila vizu nije mogla da dobije ni novčanu pomoć od 90.000 dinara za prvo dijete, a devetomesečnoj kćerki od rođenja ne može da izvadi zdravstvenu knjižicu.

Stanković tvrdi da su i prošle nedjelje išli u Upravu za strance, ali da su opet odbijeni uz “obrazloženje da Efrozina mora prvo da ide u neku drugu zemlju koja će da je primi pa odatle da aplicira za vizu u Srbiji”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu