Kolumne

Biti ili ne biti

Povratak političkih snaga Srpske u institucije BiH ili nastavak blokade – pitanje je koje preuzelo glavnu ulogu na našoj političkoj sceni.

Biti ili ne biti
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Iako je u ovom trenutku na repertoaru nešto drugačiji stav od onog koji je mjesecima bio na snazi, klima se, ipak, nije značajno promijenila, pa se sve svodi na rečenicu: i poslije tenzija tenzije.

Nakon što je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, zamolio člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, ali i ostale političke snage Srpske da se vrate u institucije BiH i takvim postupkom zaštite interese srpskog naroda, Dodik je potvrdno klimnuo glavom, bar kad je u pitanju mogućnost povratka. S druge strane, opozicija negoduje, ostaje pri početnom stavu „nema rješenja krize, ako se ne riješi njen uzrok“, lijepeći Dodiku epitet neprincipijelnosti.

Da li će višemjesečna prepucavanja dobiti obrise izlaska iz krize ili će se nastaviti putem blokada, ostaje pod znakom pitanja do naredne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, najavljene za prvu dekadu februara.

Pod znakom pitanja ostaje i efekat mjera koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske nakon nametanja zakona od strane bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka.

Pročitajte još

Sve će se to uskoro, ovako ili onako, iskristalisati, ali odgovor na pitanje odakle potiču iznenadne promjene stavova teško da će se izroditi. Nagađanja, ipak, ne manjka, pa nam tako ostaje mogućnost da su se Dodik i Vučić uplašili postojećih i potencijalnih sankcija, pa se prvi pokušava vratiti u vrijeme prije blokade, a drugi pokušava sa sebe skinuti teret savjetom koji je odjeknuo međunarodnom zajednicom i predstavio ga kao mirotvorca.

Bilo kako bilo, jedno je jasno – Dodik je u nezavidnoj poziciji. S jedne strane, ako sada popusti i pogazi sve ono za šta se do sada zalagao, to bi moglo ozvaničiti njegov politički pad, koji je počeo gubitkom Banjaluke na proteklim izborima. S druge strane, ako se odluči na to da do kraja istjera započeto, ma šta god taj kraj predstavljao, postavlja se pitanje kako će međunarodna zajednica, ali i Srbija, reagovati na to, te da li će Dodik ispitivati krajnje granice predsjednika Srbije.

Živi bili, pa vidjeli.

Prihvati notifikacije