Politika

"Dolazimo i ako nam zabrane" Opozicija u Srpskoj ne odustaje od sutrašnje Skupštine na otvorenom

Skupština na otvorenom, koju opozicija zakazala za sutra u 19 časova ispred Narodne skupštine, biće održana bez obzira na eventualnu zabranu, tvrde u opoziciji.

Protest opozicije ispred RTRS
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIČ/RINGIER

Kako su nam rekli, za sada nisu dobili ni odobrenje ni zabranu skupa od MUP RS, ali u svakom slučaju nemaju namjeru da odustanu od sastanka ispred zgrade republičkog parlamenta. Zvaničan stav policije očekuju danas.

-Prema zakonu, skupovi nisu dozvoljeni 50 metara od štićenih objekata. Međutim, u pitanju su narodni poslanici kojima je Narodna skupština radno mjesto – rekli su nam opozicionari.

Pročitajte još

Planirano je da se građanima obrate šefovi poslaničkih klubova SDS, PDP i liste Za pravdu i red i Poslaničke grupe Narodnog fronta. Građanima će pročitati sve zaključke Narodne skupštine RS u posljednjih nekoliko godina „koje je prekšila vlast na čelu s SNSD“.

Potom će riječ dati građanima s ciljem da se i oni uključe u raspravu.

-Od predsjednika Narodne skupštine, Nenada Stevandića, još jednom će biti zatražeo zakazovanje posebne sjednice parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o kršenju zaključaka. Planirano je da ispred NSRS bude postavljena bina za govornike. Ako nam to zabrane, improvizovaćemo, ali nećemo odustati – kažu organizatori.

Podsjećamo, NSRS je 27. juna, glasovima vlasti i opozicionog SDS, usvojila zaključak kojim se zahtijeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane EU, prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH, odnosno odlaska stranih sudija i da se u okviru te reforme usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH. Osim toga, prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR.

-Narodna skupština traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju o razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta riješe – piše u Zaključku.

Međutim, nekoliko dana nakon toga SNSD i koalicioni partneri u institucijama BiH glasali su za nekoliko „evropskih“ zakona, a zakon o Ustavnom sudu BiH su ostavili za kraj, u septembar ili oktobar, sa neizvjesnim ishodom.

Iako su na početku tvrdili da opozicija govori neistine i da se zaključak NSRS poštuje, lider SNSD i predsjednik Srpske, Milorad Dodik, u izjavi za FTV je promijenio priču. Rekavši da je opozicija „djelimično u pravu“.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije