Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Bivši fudbaleri, od kojih je jedan bio i REPREZENTATIVAC, članovi kriminalne grupe sa MORBIDNIM PLANOM

Hronika
Autor:

FOTO: MARKO METLAS/RAS SRBIJA

Nekadašnji fudbaleri OFK Beograda Nemanja Vučićević (39) i Nikola Jolović (39) uhapšeni su kao osumnjičeni da su pripadnici organizovane kriminalne grupe koja je preprodavala stanove preminulih ljudi u Beogradu i na taj način zaradila 30 miliona dinara.

Protiv Jolovića i Vučićevića i još osmorice uhapšenih muškaraca, koju su stanove preminulih osoba, kao i nekretnine u vlasništvu Grada Beograda, knjižili na svoje ime i imena svojih saučesnika, zatim ih tako uknjižene sa lažnom dokumentacijom prodavali po cijeni ispod tržišne, dovodeći na taj način kupca u zabludu, biće podnijeta krivična prijava Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Kako Blic saznaje, Vučićević je nakon davanja izjave pušten da se brani sa slobode, dok je Joloviću određen pritvor do mjesec dana.

Vučićević je u svojoj 20 godina dugoj fudbalskoj karijeri igrao za klubove Grafičar, OFK Beograd, Lokomotivu iz Moskve, zatim je prešao u njemački Minhen, pa Keln. Od 2009. igrao za Hapoel u Tel Avivu, zatim za Kavalu, pa grčki Anortozis Famagusta, zatim turski Manisaspor. Sljedeće godine igrao je za fudbalski klub Tokio, a 2015. bio je u indonežanskom Makasaru. Posljednji profesionalni dodir sa loptom imao je prije par godina, kada je nastupio za srpsku reprezentaciju igrajući fudbal na pijesku. Karijeru je kao dvadesetogodišnjak započeo u beogradskom FK Rad.

Nemanja Vučetić saslušan u policiji i pušten da se brani sa slobode

Ipak, ovakva obimna fudbalska karijera imala je i incidente. Naime, tokom Vučićevićevog angažmana u Minhenu 2005. godine, u javnosti je odjeknula vijest o šestomjesečnoj zabrani koju je dobio zato što je na antidoping testu bio pozitivan na zabranjeni “finasterid”. Njemačkom drugoligaškom klubu su tada oduzeta tri boda, a Vučićeviću je bila ukinuta žalba koju je priložio Apelacionoj komisiji Fudbalskog saveza Njemačke.

On je u svojoj žalbi naveo da nikada nije koristio nedozvoljena stimulativna sredstva, već da “finasterid” sadrži preparat za poboljšanje rasta kose. Taj preparat je Vučićeviću prepisala njegova tadašnja djevojka, inače ljekar po zanimanju. Fudbaler je i uprkos žalbi dobio šestomjesečnu zabranu igranja.

Vučićević je čak i izdao knjigu “Lak kao pero, jak kao vjetar”, za koju na njegovom ličnom sajtu piše da je “autobiografska priča o fudbalu, uvjerenjima, volji, istrajnosti, nepravdi, pravdi i pobedi”. Tokom svoje fudbalske karijere bavio i drugim poslovima, kao što je uređivanje enterijera, a posjeduje i trenersku licencu. Iako je mnogo putovao, Vučićević je očigledno ostao u bliskim odnosima sa svojim bivšim saigračem iz dana u OFK Beogradu, sada kumom i saučesnikom u krađi stanova sa kojim je nastavio “poslove”, ali ne na travi. Naime, u jednom od svojih intervjua za domaće medije, Vučićević je javno istakao svoju vezu sa Jolovićem.

FOTO: EPA

Bivši mladi reprezentativac Jugoslavije Nikola Jolović bio je fudbaler OFK Beograda, a svoju karijeru je započeo u Zemunu, odakle je otišao u ruski Torpedo. Poslije Rusije igrao je u Interu iz Bakua, zatim u Čukaričkom, poslije čega je prešao u OFK. Javnosti je poznat i po funkciji potpredsjednika Sindikata profesionalnih fudbalera “Nezavisnost”, a u Borči ima balon za fudbal.

Policijski službenici, inspektori UKP, SPBOK su 31. oktobra u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu uhapsili osam lica, i to: Zorana Rankovića (46), Aleksandra Lalića (41), Vladimira Milanovića (40), Gorana Đurđevića (52), Darka Živkovića (31), Jožefa Pavlova (57), Dragana Negovanovića (43) i Petra Miščevića (47), sa područja Beograda, Bačke Palanke, Loznice i Uba, zbog postojanja sumnje da su izvršili krivična djela udruživanje radi izvršenja krivičnih djela i prevara, sve u saizvršilaštvu. Naime, osumnjičeni Zoran Ranković je tokom 2017. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, koristila nepokretnosti – stanove na teritoriji grada Beograda, čiji su vlasnici preminula lica.

Nađeni ugovori i pečati

Prilikom pretresa stanova i drugih prostorija koje koriste pripadnici grupe pronađeni su unaprijed pripremljeni falsifikovani ugovori o kupoprodaji nepokretnosti, ugovori o otkupu stanova, potvrde da su u cjelosti isplaćeni stanovi i više desetina falsifikovanih pečata državnih institucija sa kojima je vršena ovjera prethodno pripremljene falsifikovane dokumentacije. Na ovaj način, utvrđeno je do sada, da je ova grupa stekla protivpravnu korist u najmanjem iznosu od 30 miliona dinara.

Osim protiv osam navedenih lica, Tužilaštvu za organizovani kriminal podnijeta je krivična prijava protiv Jolovića, Vučićevića i Zićrije Bašića, za kojim je raspisana potraga. Nakon saslušanja tužilac je predložio da se u odnosu na sedam okrivljenih odredi pritvor, za dvojicu je predložio meru zabrane napuštanje boravišta, dok je Petar Miščević pušten da se brani sa slobode bez mera. Pritvor je predložen za Rankovića, Lalića, Milanovića, Jolovića, Živkovića, Negovanovića i Vučićevića.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO