Kultura

BLAGO ANTIČKOG DOBA Britanski muzej pozajmio Muzeju Akropolja čuveni starogrčki vrč za vodu

U atinskom Muzeju Akropolja danas je otvorena izložba na kojoj će, pored ostalog, biti prikazana i čuveni starogrčki vrč za vodu iz 420. godine p.n.e. koji su Grci dobili na pozajmicu od Britanskog muzeja.

Starogrčki vrč za vodu
FOTO: GEORGE VITSARAS/EPA

Izložba je otvorena u jeku spora između te dvije zemalje nastalog oko grčkog zahtjeva da joj Velika Britanija vrati skulpture odnijete sa Partenona, antičkog hrama na Akropolju, u Atini, koje se nalaze u Britanskom muzeju.

Britanski premijer Riši Sunak otkazao je prije nedjelju dana planirani sastanak sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u Londonu, optužujući ga da pokušava da iskoristi dolazak u britansku prijestolnicu kao pozornicu javne kampanje za povratak skulptura Partenona u Grčku, prenosi AP.

Micotakis je incident opisao kao “nesrećan trenutak”, ali je dodao da je kampanja za njihov povratak dobila podsticaj nakon što je Sunakovo otkazivanje posjete privuklo međunarodnu pažnju.

Britanski muzej je saopštio da nastavlja razgovore sa grčkim vlastima i Muzejom Akropolja, što u Atini podstiče nadu da bi dogovor oko spornih mermernih skulptura mogao da bude postignut.

Direktor Muzeja Akropolja Nikolaos Stampolidis rekao je danas da njegov muzej održava “odlične odnose” sa Britanskim muzejom i izrazio je uvjerenje da će Partenonske mermerne skulpture na kraju biti vraćene.

Publika gleda starogrčki vrč za vodu
FOTO: GEORGE VITSARAS/EPA

Na kraju krajeva, kultura nije samo umjetnost. U toj sferi se takođe radi i o odnosima – poručio je Stampolidis.

Iskopan u južnoj Italiji, vrč za vodu poznat kao Meidias Hidria, koji se smatra remek-djelom atinskog grnčara Meidije, postao je dio kolekcije Britanskog muzeja prije 250 godina i do sada nije napuštao londonski muzej.

Vrč je ukrašen scenama iz grčke mitologije, uključujući prikaz Herakla, legendarnog grčkog heroja poznatog po nadljudskoj snazi.

Ovaj starogrčki vrč će biti izložen u Muzeju Akropolja u Atini do aprila 2024. godine, kada će se preseliti u muzej Luvr u Parizu, gradu domaćinu Ljetnih Olimpijskih igara 2024.

Atinska izložba “Značenja: personifikacije i alegorije, od antike do danas”, biće otvorena za javnost u četvrtak. Izložba obuhvata 165 umjetničkih dela, od kojih su mnoga iz drugih velikih evropskih muzeja, a neka se pozajmljuju po prvi put.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije