Društvo

Blizanci Una i Željko jedva čekaju kući: Kako su majka i bebe spasene na UKC (FOTO)

Želim da se zahvalim Bogu i svim doktorima u UKC Republike Srpske što su spasili život mojim bebama i meni, srceparajuća je poruka porodilje Dragane Vučković.

Blizanci Una i Željko jedva čekaju kući: Kako su majka i bebe spasene na UKC (FOTO)
FOTO: UNIVERZITETSKI KLINIČKI CENTAR REPUBLIKE SRPSKE/FACEBOOK

Ovoj majci u 25. nedjelji trudnoće otkazala su pluća, zbog čega je hitno zbrinuta u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane, a blizanci su rođeni sedam nedjelja kasnije. Dragana je održavana u životu zahvaljujući mehaničkoj ventilaciji, nakon čega je zbog kompleksnosti njenog opšteg stanja priključena na aparat, poznat po nazivu „vještačka pluća“.

Nakon 14 dana liječenja u Klinici intenzivne medicine i potpunog oporavka trudnice, briga o porodilji je nastavljena u Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

Zahvaljajući multidisciplinarnom pristupu, stručnosti i vještinama naših medicinskih profesionalaca, te opremljenosti…

Posted by Univerzitetski Klinički centar Republike Srpske on Wednesday, July 5, 2023

O dvjema prijevremeno rođenim bebama brinu se pedijatri intenzivisti i pedijatri neonatalozi. Dječak trenutno ima 1.870 grama, a djevojčica 1.930 grama.

Nakon agonije kroz koju je prošla, majka Dragana se zahvalila cijelom timu doktora na UKC RS koji su je porodili i brinuli o njoj.

– Zahvaljujući svim doktorima sad se osjećam dobro. Bebe su sad dobro. Prva su mi djeca i zovu se Una i Željko. Samo da mi oni budu dobro, pa da što prije zajedno idemo kući – njena je najveća želja.

Pročitajte još

Iz UKC RS poručuju da su tri života spasena zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu, stručnosti i vještinama medicinskih profesionalaca, te opremljenosti njihove ustanove.

– Jedan od razloga zbog kojih je naš posao toliko lijep jeste ovo današnje okupljanje i zbog ovakvih stvari se isplati boriti. Činjenica je da posjedujemo savremene aparate što se tiče dijagnostike u toku trudnoće i načina završavanja trudnoće, a nakon toga u visoko rizičnim trudnoćama ulogu preuzima multidisciplinarni tim i doprinosi dobrim rezultatima. Pacijentkinja je primljena u 20. nedjelji trudnoće sa pretećim pobačajem. U održavanju ove blizanačke trudnoće koja je sa sobom nosila pogoršanja učestvovali su kolege ginekolozi, medicinske sestre, infektolozi, pulmolozi, pedijatri, zajednički smo donosili odluke na dnevnom nivou. Zahvaljujući kolegama iz Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane spasen je njen život, a porođaj je uspješno završen carskim rezom sa 31 nedjeljom i 6 dana – rekla je načelnica Klinike za ginekologiju Vesna Ećim Zlojutro.

FOTO: UNIVERZITETSKI KLINIČKI CENTAR REPUBLIKE SRPSKE/FACEBOOK
FOTO: UNIVERZITETSKI KLINIČKI CENTAR REPUBLIKE SRPSKE/FACEBOOK

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane prof. dr Peđa Kovačević naglasio je da su u medicinskoj literaturi izuzetno rijetko opisani ovakvi slučajevi.

– Napravili smo takav iskorak u liječenju kritično bolesnih da savremena medicinska literatura rijetko to opisuje. Zrelost zdravstvenog sistema Republike Srpske upravo to i pokazuje, da smo došli na jedan nivo, da smo sazreli, da smo u korak sa vremenom i sa drugim zemljama koje su mnogo razvijenije i bogatije. Uspjeli smo da napravimo vrlo bitnu stvar u medicini, a to je multidisciplinarnost, da smo svi oko jednog pacijenta i da je pacijent u centru pažnje – rekao je Kovačević.

On je naglasio da se venovenski ECMO (“vještačka pluća“) u UKC Republike Srpske radi od 2017. godine, te da na Zapadnom Balkanu postoje samo dva centra koja rade ovu vrstu procedure, UKC RS i Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

– Što se tiče beba moram da naglasim da su im pluća bila dobro razvijena s obzirom na životnu ugroženost majke. Po rođenju su dobili dobru ocjenu. Nakon poroda primljeni su na Intenzivnu njegu više zbog opservacije. Djevojčica je bila teška 1.640 grama, a dječak je bio težak 1.560 grama. To je pristojna težina za gestacijsku nedjelju u kojoj su se nalazili. Bez obzira što je majka bila životno ugrožena, očigledno je bila dobro opskrbljena kiseonikom i svom potrebnom terapijom. Djeca svakim danom dobro napreduju i pod našim su nadzorom – rekla je pedijatar- neonatolog Ljilja Solomun.

Ljudski životi su najskuplji

Presrećan sam i ponosan što se u UKC Republike Srpske primjenjuje vrhunska medicina uz odlične stručnjake, najnovije aparate poput ECMO-a i dobru organizaciju. Zahvaljujem se svojim kolegama sa Ginekologije, Pedijatrije i Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane kao i rukovodstvu Republike Srpske što je omogućilo kupovinu ovakvih aparata. Nijedan aparat nije skup koliko su skupi ljudski životi. Nastavićemo sa ulaganjem u opremu, te obučavanjem i edukacijom naših radnika, sve u cilju poboljšanja zdravlja i zdravstvenog sistema Republike Srpske -rekao je direktor UKC Vlado Đajić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije