Politika

BLOKADA IM DRAŽA OD NOVIH IZBORA Stranke odbijaju da proglase neuspjeh u formiranju vlasti BiH

Ukoliko SNSD, HDZ i SDA ne mogu da se dogovore oko formiranja vlasti, treba se naći mogućnost da se ide u prijevremene izbore, poručio je prije dva dana predsjednik DNS Marko Pavić, inače dugogodišnji koalicioni partner najveće vladajuće stranke iz Srpske.

BLOKADA IM DRAŽA OD NOVIH IZBORA Stranke odbijaju da proglase neuspjeh u formiranju vlasti BiH
FOTO: KLIX/USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Njegova izjava, međutim, nije naišla na odobravanje njegovih koalicionih partnera, ali ni nekih drugih partija, pravdajući se da takav scenario jednostavno nije moguć, jer Izborni zakon BiH tako nešto ne predviđa. S druge strane, analitičari poručuju da bi hipotetički tako nešto bilo moguće kada bi postojao jednoglasan stav svih partija da je bolje ići u nove izbore, nego držati institucije u blokadi naredne četiri godine.

Prema mom mišljenju, tri stranke koje su pobijedile na izborima trebaju da se dogovore, a ako se ne mogu dogovoriti, trebaju reći da se ne mogu dogovoriti, te ako niko drugi ne može uspostaviti vlast, neka se ide u prijevremene izbore. To što nemamo vlast, što je sve blokirano i stoji, nije dobro. Ne bih govorio samo o tome što gubimo imidž u svijetu; gubimo autoritet kao odgovorni ljudi i zemlja, i uveliko počinje trpjeti privreda. Ne mogu se mnogi projekti realizovati, čeka se na razne odluke i potpise. Znači, ono što bismo mogli raditi, sve je stalo – poručio je Pavić, čija izjava nije naišla na oduševljenje među pojedinim političkim partijama.

Status kvo

Sudeći po njihovim reakcijama, prije bi zadržali trenutno stanje nego izabrali opciju novih izbora.

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izbjegao je dati konkretan odgovor na pitanje da li se slaže s Pavićevom izjavom, pravdajući se kako Izborni zakon BiH ne predviđa prijevremene izbore.

Foto: Srna
Foto: Srna
Staša Košarac

Na pitanje da li je bolje naći način da se omoguće prijevremeni izbori ili držati institucije u blokadi naredne četiri godine, Košarac je kazao kako SNSD nije taj koji je odgovoran za nefunkcionisanje institucija na nivou BiH.

– Ne postoji mogućnost prijevremenih izbora. Da bi se tako nešto desilo mora se mijenjati Izborni zakon BiH, a za to ne postoji politička spremnost. I nas frustrira to što se na zajedničkom nivou ne može konstitutisati vlast. Naš osnovni princip je da izborni pobjednici čine vlast na zajedničkom nivou – poručio je Košarac.

Nastavak dijaloga

Dodaje da je vrlo jasna politika dijela međunarodne zajednice i bošnjačkih političara da minimiziraju odluke srpskog naroda, koje su donesene u skladu sa Ustavom i zakonima. Košarac ističe da treba nastaviti sa dijalogom i pokušati postići dogovor oko konstituisanja zajedničkog nivoa vlasti.

Pročitajte još

– Ali, isto tako ne treba biti ni frustriran, jer ako Bošnjacima ne trebaju institucije BiH, nama trebaju još manje. Ako se ne postigne dogovor oko konstituisanja vlasti na nivou BiH, to će usporiti evropski put ove zemlje ka EU – naveo je Košarac.

On je ponovio da je koalicija na čelu sa SNSD izborni pobjednik u Srpskoj, te da imaju mandat da predstavljaju RS u zajedničkim institucijama.

Prijevremeni izbori

Mogućnost prijevremenih izbora odbacuje i profesor Zlatan Begić iz Demokratske fronte, koji kaže da ne treba pričati o nečemu “što bi bilo kad bi bilo”, jer je evidentno da u BiH ne postoji dogovor oko ničega, pa tako ni oko jedne tako osjetljive stvari.

– Ne možemo se sastaviti na istom mjestu, a kamoli da se dogovorimo oko prijevremenih izbora. Parlmentarna skupština BiH ne može usvojiti dnevni red, a ne da usvaja izmjene Izbornog zakona BiH. Institucije BiH su blokirane i zato su krivi izborni pobjednici. Oni će se morati dogovoriti ili će institucije biti u blokadi i naredne četiri godine, a građani nastaviti da bježe iz ove zemlje – navodi Begić.

Šehić: Ništa od dogovora

Vehid Šehić iz Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” ističe da je tačno da Izborni zakon BiH ne predviđa prijevremene izbore, ali da to hipotetički nije nemoguće da se izvede.

Međutim, kako ističe, za to bi trebala saglasnost svih političkih partija u BiH, što je prosto nemoguće. On vjeruje da će se stranke prije odlučiti za blokadu institucija nego da ulaze u komplikovanu proceduru kojom bi se omogućili prijevremeni izbori.

– Jedan od načina je da se po hitnom postupku usvoje izmjene Izbornog zakona, ali tu opet dolazimo do toga da treba saglasnost vladajuće većine u Parlamentarnoj skupštini BiH, na šta oni sigurno neće pristati – zaključuje Šehić.