Politika

“Narodu ne treba sadaka, već dostojanstven život” Nešić o podjeli pomoći mladima i penzionerima

Podjela po 100 KM penzionerima i mladim nije nikakva pomoć vlasti, nego tek vraćanje dijela onog što su oni dali državi kroz inflaciju. Višak prihoda u Srpskoj od indirektnih poreza, u ovoj godini će iznositi preko 540 miliona KM i to je novac koji su budžetu dali naši osiromašeni građani, rekao je predsjednik DNS, Nenad Nešić.

“Narodu ne treba sadaka, već dostojanstven život” Nešić o podjeli pomoći mladima i penzionerima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Narodu ne treba sadaka, nego dostojanstven život. Mladima treba posao, a starim sigurna starost, poručio je Nešić, komentarišući najavu lidera SNSD Milorada Dodika da će penzioneri iduće sedmice dobiti pomoć u iznosu od 100 KM, a mladi do sredine septembra.

On ističe da je vlast morala donijeti sistemske mjere, ukinuti akcize na gorivo, smanjiti PDV na osnovne životne namirnice, subvencionisati grijanje za predstojeću zimu za socijalno ugrožene.

– Svaki građanin Srpske će samo kroz indirektne poreze u ovoj godini državi dati 675 KM više nego prošle godine. I sada kao treba da budu srećni jer će im država vratiti njihovih 100 KM!? Pri tome su u istu ravan stavili penzionere koji žive od 300-400 KM, kao i penzionere funkcionere – Dušanku Majkić, Nikolu Špirića, Sredoju Novića, Nebojšu Radmanovića, Lazara Prodanovića, Mirka Šarovića. Pa, imate li imalo obraza – pita Nešić.

Pročitajte još

On dodaje da svaki penzioner, samo za litar mlijeka i jedan hljeb, na godišnjem nivou mora izdvojiti čak 291 KM više.

– Pitate li se koliko ih je više gladnih nego sitih? Nisu svi penzioneri vaši penzioneri delegati. Pitate li se odakle im najmanje 700 KM za grijanje zimus? Znate li da je čak i kilogram boranije dostigao 10 KM i za većinu postao luksuz, a o mesu se više i ne mašta – kaže Nešić.

Predsjednik DNS ističe da 100 KM nije motivacija za mlade da ostanu ovdje.

– Mladima treba posao. Treba im šansa za najbolje, a ne da oni sa crvenim knjižicama i kupljenim diplomama imaju prednost nad znanjem. Takvi vaši kadrovi, samo na kupovini jedne zgrade u Zvorniku, kradu toliko novca da sa njim možete otvoriti 50 radnih mjesta. Šta vi mislite o mladim i koliko vam je stalo do njih, pokazali ste ustoličenjem Kostadina Vasića za direktora Instituta za javno zdravlje – istakao je Nešić.

Naš narod je, poručuje lider DNS, čestit narod koji se ne može kupiti sa 100 KM i jasno mu je da ovako više ne ide.

– S puta koji vodi u ambis i beznađe, vratićemo Srpsku na pravi put – treći put. To je put na kojem će penzioneri biti poštovani i imati sigurnu starost, a mladi ljudi će ovdje imati budućnost. Vrijeme je da šansu dobiju najbolji, oni što su vrijedno učili, a ne najpodobniji. Sa najboljim, i Republika Srpska će snažno krenuti naprijed – poručio je Nešić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije