Društvo

Boce puniti samo u punionicama gasa: Evo o čemu treba voditi računa kada se koristi PLIN U DOMAĆINSTVIMA

U Banjaluci je proteklog petka jedna starija žena smrtno stradala u eksploziji kojoj je uzrok curenje plina, a samo dan poslije je zabilježena eksplozija za koju se pretpostavlja da je uzrok plinska boca.

plinska boca
FOTO: EURO GAS SUBOTICA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Srpskainfo je provjerila na koji način treba kupovati, odnosno puniti plinske boce i kako ih koristiti u domaćinstvu.

Punjenje plinskih boca dozvoljeno je samo u punionicama gasa koje ispunjavaju uslove u pogledu kadrova i tehničke opremljenosti, imaju propisanu opremu i stručno osposobljena lica.

Ko odgovara za ispravnost boce

Kako za Srpskainfo kažu u Inspektoratu Republike Srpske, mogu se puniti samo boce koje su prethodno pregledane i ispitane u propisanom periodu.

plinska boca
FOTO: WORKSHOP385/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Punjenje se obavlja težinski, a nakon ispitivanja provjerava se ventil na boci u zatvorenom i otvorenom položaju. Punionica je odgovorna za tehničku ispravnost propan-butan boce – objašnjavaju u Inspektoratu RS.

Punionice ne smiju puniti boce na kojima nije obavljen pregled u zakonskom intervalu i dužne su da iste upute ovlaštenom pravnom licu koje obavljaju pregled i ispitivanje u skladu sa važećim tehničkim propisima. Boce koje ne zadovolje potrebni kvalitet na ispitivanju odbacuju se i uništavaju kako se ne bi našle u prometu.

Pročitajte još

Plinske boce nemaju ograničenje po pitanju starosti, tako da se sve plinske boce kod kojih je obavljen redovan periodični pregled mogu koristiti.

Ne mogu se koristiti boce na kojima su vidljiva oštećenja, kao što je promjena oblika, bez obzira ako je prethodno izvršen periodični pregled.

Na šta građani da obrate pažnju

Prilikom kupovine ili zamjene boca u punionicama građani treba da obrate pažnju da li je boca koju preuzimaju ispitana ili ne. Svaka boca na sebi treba da ima utisnut naziv proizvođača, serijski broj, godinu proizvodnje i godinu posljednjeg periodičnog ispitivanja sa utisnutim žigom, te da od prodavca traže račun na kojem treba da piše fabrički broj boce i godina ispitivanja.

– Кada je riječ o upotrebi plinskih boca u domaćinstvu najvažnije je da građani vode računa o redovnosti zamjene instalacija, regulatora pritiska i održavanju gorionika na svojim trošilima, jer su oni glavni uzročnici požara. Ukoliko instalacije na trošilima nisu ispravne, a što je obaveza samog potrošača, bez obzira na ispitanu i bezbjednu bocu može doći do incidenta – objašnjavaju u Inspektoratu RS.

Republička termoenergetska inspekcija je u ovoj godini u punionicama i na prodajnim mjestima pregledala 5.639 boca za propan-butan gas. Кod 97 boca utvrđeni su nedostaci pri spoljašnjem pregledu zbog čega su upućene na reparaciju.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije